MotoGP Losail: Ducati protiv Yamahe

Juče su u Kataru počeli prvi slobodni treninzi, a ujedno i ovogodišnji MotoGP šampionat... Na osnovu rezultata iz FP1 i FP2, jasno je da je Ducati i dalje moćan, dok se kao glavni konkurent nameće Yamaha

Napokon je počela i ovogodišnja MotoGP sezona, prvim slobodnim treninzima na stazi Losail, u Kataru. Nakon FP1, koji se vozio tokom dana i u nešto toplijim uslovima, Yamahe su pokazale da se na njih itekako mora računati.

Najbrži je bio Franco Morbidelli na Petronas „mašini“, praćen fantastičnim Aleix Espargarom na Apriliji, dok je treći bio Jack Miller. U prvih devet su se našle sve četiri Yamahe (Quartararo četvrti, Vinales šesti i Rossi deveti), kojima je očigledno „prijalo“ korišćenje tvrđih pneumatika.

U popodnevnom, tj. predvečernjem FP2, situacija se donekle izmenila te je Ducati „odskočio“ od rivala, zauzimajući prvo (Miller), drugo (Bagnaia) i četvrto mesto (Zarco), dok je Quartararo na fabričkoj Yamahi uspeo da se „priključi“ sa trećim najboljim vremenom.

Ostale Yamahe ponovo su bile u prvih devet (Vinales šesti, Morbidelli sedmi i Rossi deveti), s tim da je zaostatak Rossija u odnosu na najbržeg Millera ispod pola sekunde, što obećava prilično „tesan“ poredak i u kvalifikacijama, pa nadamo se, i na nedeljnoj trci.

Ne treba zaboraviti ni na Suzuki, naročito Rinsa, koji je u FP1 bio sedmi, a u FP2 znatno bolji peti, dok je Mir sa petog mesta u FP1 „pao“ na tek 11. poziciju u FP2. Treći slobodni trening se vozi danas od 13.15 časova po našem vremenu, nakon čega sledi FP4 i kvalifikacije.

Đorđe Pavićević/TopSpeed