MotoGP GP Catalunya: Karambol šampiona!

Umesto da dobijemo trku koja će biti „za infarkt“ od prvog do poslednjeg kruga, kako su kvalifikacije i nagoveštavale, sa izuzetno malim razlikama između vodećih, zahvaljujući grešci Lorenza, dobili smo „malo jači trening“ na kojem je možda odlučena i titula!

Nakon prva dva, a zatim i trećeg slobodnog treninga, bilo je jasno da će kvalifikacije za VN Španije (Katalonije), odnosno za trku na stazi Montmelo, biti izuzetno uzbudljive, što se i dogodilo, budući da je čak osam vozača bilo u okviru četiri desetinke, a da je pol-pozicija ponovo pripala „rukiju“ Fabiju Quartararu.

Naročito su imali razloga da se raduju u Yamahi, jer su sve četiri M1-ice bile u prvih pet (Marquez drugi) – treći Vinales, koji je nakon Q2 „kažnjen“ pomeranjem za tri mesta zbog ometanja vozača u poslednjem krugu, četvrti Morbidelli i peti Rossi, koji je za prvoplasiranim zaostao svega dve i po desetinke.

I taman kada smo očekivali pravu špansku „koridu“, u drugom krugu smo već dobili „hladan tuš“, kada je inače izuzetno dobro raspoloženi Lorenzo, sa četvrte pozicije, u želji da obiđe Vinalesa, pogrešio, „prekočio“ se, pa i usput „pokupio“ Doviziosoa, Vinalesa, a zatim i Rossija!

Petrucci je imao tu sreću da izbegne ceo karambol, provuče se između motocikala, ali je zato izgubio dragoceno vreme za Marquezom, koji je upravo u toj krivini prestigao Dovija i pobegao pre haosa koji je nastao sekund kasnije. Time je, može se reći, trka praktično odlučena, te je Marquezu ostalo samo da rutinski stvari privede kraju, na stazi na kojoj je pitanje da li bi se našao na pobedničkom postolju, budući da je celog vikenda svoju Hondu morao da „tera“ preko svih granica.

Crash Accident MotoGP Catalunya 2019 Lorenzo, Rossi, Andrea Dovisioso

Nešto malo uzbuđenja donela je borba za drugu poziciju između Petruccija, Rinsa i Quartarara, koja je završena greškom Rinsa i gotovo padom, dok je Fabio ubrzo prestigao Danila i napravio dovoljnu razliku da trku mirno privede kraju na drugoj poziciji, čime je ujedno osvojio i svoje prvo „postolje“ u MotoGP. Sa osvojenih 25 poena, a „nulom“ na „računu“ Dovija, Rossija i Vinalesa, te samo 13 poena Rinsa, Marquez je sada u ubedljivom vođstvu, sa 37 bodova ispred Doviziosoa, 39 ispred Rinsa, četvrti je sada Petrucci sa 42 poena zaostatka dok je „Doktor“ sa još jednim odustajanjem nakon Mugella, na nedostižnih 68 poena iza.

Naredna trka vozi se na legendarnoj stazi Assen TT u Holandiji, gde bismo, ako sve protekne bez incidenata, trebali da gledamo ono što smo očekivali i u Catalunyi. Staza koja po konfiguraciji možda najviše odgovara Yamahi i Suzukiju, mogla bi da donese nova uzbuđenja, a prošlogodišnja trka bila je jedna od „najluđih“ koju smo ikada gledali u novijoj MotoGP eri.

Đorđe Pavićević/TopSpeed