MotoGP Doha: Yamaha opet ispred Ducatija!

Fabio Quartararo stigo je do svoje prve pobede u ovoj sezoni i ujedno prve u fabričkoj Yamaha ekipi, nakon velike borbe tokom cele trke sa vozačima Ducatija i Suzukija

Iako bi se po rezultatu moglo reći da je Yamaha ove sezone dominantna, nakon dve uzastopne pobede u Kataru, istina je daleko od toga, ali se mora priznati da su njeni vozači imali najkonstantniji tempo, te da nije bilo toliko haotičnih duela tokom cele trke, verovatno bi se Vinales i Quartararo borili za pobedu.

Ovako, mladi Francuz je stigao do svog prvog trijumfa za fabričku ekipu, nakon znatno staloženije vožnje ovog vikenda u odnosu na prošli te iskoristio sve prednosti Yamahe da pobegne Ducatijima pre izlaska na ciljnu ravninu, gde „metak iz Bolonje“ naprosto leti!

Fantastičan rezultat ostvarili su momci iz Pramac Racing, osvajajući drugo i treće mesto, s tim da je Zarco bukvalno u poslednjim krivinama pretekao odličnog novajliju Martina, koji je odvozao trku života. Time je Zarco izbio na prvo mesto u generalnom plasmanu, ispred svog zemljaka Quartarara.

Maverick Vinales je u završnici, po svom običaju, bio izuzetno brz, međutim, okršaj sa Ducatijima ga je izbacio iz ritma, kada je već bio nadomak drugog mesta. To je iskoristio i Rins, koji je u poslednjem krugu uspeo da se domogne četvrte pozicije.

Prilično razočarenje bili su fabrički vozači Ducatija, budući da je Bagnaia, i pored dobre vožnje, na kraju stigao tek kao šesti, dok je Miller upao u „obračun“, i to gotovo fizički, sa Joan Mirom, što ga je u potpunosti izbacilo iz borbe za vodeće pozicije, te je trku završio kao deveti.

Satelitske Yamahe imale su očajan vikend u Dohi, te je Morbidelli, nakon solidnih kvalifikacija, ubrzo „propao“ kroz poredak i na kraju završio tek kao 12. dok je Rossi, startujući sa začelja, uspeo da se probije na startu, ali je tempo u početku bio prespor da bi se održao u sredini poretka.

„Doktor“ je veliku muku mučio da prestigne vozače ispred sebe, te je tek u finišu, na potrošenim „gumam“ krenuo napred i na kraju stigao do 16. mesta, van bodova, što je verovatno najgora trka u njegovoj MotoGP karijeri, imajući u vidu da nije bilo padova ili tehničkih problema sa motociklom.

Naredna trka vozi se za dve nedelje na stazi Portimao u Portugalu, gde bi trebalo da imamo nešto drugačiji odnos snaga, budući da se trka vozi po danu i višim temperaturama staze, koje će svakako tražiti tvrđu smesu pneumatika od ovih u Kataru.

Đorđe Pavićević/TopSpeed