LIVIO SUPPO PROGOVORIO: Ono što je Marquez uradio 2015. nema opravdanja! (VIDEO)

Bivši menadžer Repsol Honda Racing MotoGP tima, Livio Suppo, ovih dana se po prvi put osvrnuo i na sukob Rossija i Marqueza na kraju 2015. godine i izneo nekoliko veoma interesantnih podataka!

Ljubitelji MotoGP-a svakako se dobro sećaju 2015. godine kada se na vrhuncu duela Rossi-Lorenzo, u borbu umešao i Marc Marquez, iako bez šansi da osvoji titulu i na direktan način uticao na krajnji ishod šampionata, uz dva prethodna incidenta sa Rossijem, na početku sezone, u Argentini, a zatim i kasnije, na sredini godine, na trci u Assenu.

Svakako je dobro upamćen postao i incident sa trke u Sepangu, kada je došlo i do “guranja” između Rossija i Marqueza, nakon kojeg je Španac pao, a što je na kraju doprinelo tome da Rossi dobije kaznu startovanjem sa začelja na narednoj, ujedno i poslednjoj trci sezone, u Valensiji.

“Doktor” je u poslednjoj trci uspeo da se probije do četvrte pozicije, ali su vodeći Lorenzo, Marquez i Pedrosa već bili “pobegli”, a potezi Marqueza u finalnim krugovima, kada je i timskog kolegu Pedrosu gotovo izgurao sa staze, kako bi sačuvao Lorenza na vodećoj poziciji, mnogima su ostavili “gorak ukus u ustima”. Pet godina kasnije, tadašnji menadžer ekipe, Livio Suppo, koji je pre toga nekoliko godina bio šef Ducatija, u vreme Casey Stonera, izneo je po prvi put i neke iznenađujuće podatke vezane za ovaj sukob, koji i dan-danas deli MotoGP fanove.

Naime, Suppo je potvrdio da je, nakon incidenta u Sepangu, ali i nakon optužbi Rossija da je Marquez namerno dozvoljavao Lorenzu da pobegne još u Australiji, odlučio da u Valensiji, oba vozača Repsol Honde odvozaju samo jedan krug i da se nakon toga povuku iz trke kako ne bi učestvovali u kontroverznoj završnici sezone i uticali na borbu za titulu, budući da su oba vozača Honde Španci, baš kao i Lorenzo, te da se vozi na “domaćem terenu”.

No, ova odluka je odbijena od strane Shuhei Nakamotoa, potpredsednika Honda Racing Corporation, koji je ujedno i jedan od najvećih mentora Marqueza, još iz vremena Moto2 klase, kada su, na insistiranje Honde, u MotoGP čak promenjena i pravila, kako bi “novajlija” odmah mogao da nastupi za fabričku ekipu, a ne da se barem jednu sezonu “kali” u satelitskom timu.

Još interesantnije zvuči nastavak Suppoovog intervjua u kojem navodi da je, i pored odbijanja Nakamotoa da se Honde povuku iz trke, ono što je učinio Marquez u finišu, apsolutno bez presedana, iako je mogao da razume njegovu motivaciju! Drugim rečima, čini se da je Suppo ovim (ne)zvanično potvrdio da je Marquez ipak učestvovao u “nameštanju” titule, koja je na kraju pripala Lorenzu.

Rossi battles Marquez in a fight that shook the whole world

Podsetimo, Rossi je u poslednju trku sezone ušao sa 7 poena prednosti u odnosu na Lorenza, ali je zbog kazne iz Sepanga, morao da startuje sa začelja. Lorenzo je u Valensiji pobedio i uzeo 25 poena, dok je Rossi uspeo da se domogne četvrtog mesta koje mu je donelo 13 bodova. Na kraju, Lorenzo je postao šampion sa 5 poena prednosti nad “Doktorom”. Da su se, kojim slučajem, obe Honde povukle, tada bi Rossi verovatno na cilj stigao drugi, što bi mu donelo 20 poena i jubilarnu 10. titulu u karijeri!

Đorđe Pavićević/TopSpeed