KORPORACIJE PREUZIMAJU: McLaren prodao udeo F1 tima investicionom fondu

McLaren grupacija, koja u svom portfoliju, pored F1 ekipe, ima i Automotive ogranak, prodala je američkom investicionom fondu određeni udeo McLaren Racinga

Da velike korporacije i tzv. investicioni fondovi, pre svega, američki, polako preuzimaju Formulu 1, potvrđuje ne samo nedavno preuzimanje Williams Racing ekipe, već i najnoviji potez McLaren grupe, koja je prodala udeo od 15% svog F1 tima konzorcijumu na čelu sa MSP Sports Capital.

Kako je saopšteno, ovo je tek prvi korak, koji će britanskoj kompaniji doneti oko 185 miliona funti, ali se do 2022. godine planira da MSP Sport Capital preuzme do 33 procenta, odnosno jedne trećine udela u McLaren Racing. Uz dodatne investicije, procenjuje se da će ukupna finansijska „injekcija“ iznositi oko 560 miliona funti.

Ovde odmah treba naglasiti da je ovo ugovor sklopljen isključivo između trkačkog Racing ogranka McLarena, dok će Automotive odeljenje, zaduženo za supersportske putničke modele, ostati u potpunom vlasništvu McLaren Grupe, koja će finansijski priliv iskoristiti upravo za ojačanje Automotive ogranka.

Podsetimo, ekipa McLaren je osnovana davne 1963. godine, a u Formuli 1 se takmiči još od 1966. što će reći da je uz Ferrari, najstariji tim sa kontinuiranim nastupima unazad više od pola veka. Ove godine, Racing ogranak je, pored Formule 1, proširio svoju „delatnost“ i na američki IndyCar seriju.

Đorđe Pavićević/TopSpeed