JOŠ JEDNA ŽRTVA KORONE: Otkazana prva i druga trka MotoGP sezone!

Pomalo u senci otkazivanja Salona automobila u Ženevi, iz Dorne je stigla vesta da će i prva MotoGP trka sezone u Kataru, koja je trebala da se vozi narednog vikenda, biti otkazana, ali to nije sve...

I dalje nismo sigurni šta se tačno dešava kada je reč o famoznom korona virusu, poznatom kao COVID-19, jer čak i u vreme famoznog „ptičjeg gripa“, ebole i raznih drugih pošasti, nije bilo toliko medijske hajke, a pre svega, nije bilo velikog uticaja na automobilske manifestacije širom sveta.

Ovaj put, pomalo u senci otkazivanja Salona automobila u Ženevi, stigla je i vest da će prva trka ovogodišnjeg MotoGP šampionata, koja je narednog vikenda trebala da se vozi na stazi Losail, u Kataru, biti otkazana.

To i ne bi bilo toliko neobična odluka, da svega nedelju dana ranije na istom mestu nisu održani finalni testovi, a naročito suludo zvuči nastavak vesti da će se trke Moto3 i Moto2 šampionata ipak održati na stazi Losail!

Drugim rečima, „kraljevske“ klase neće biti, ali će „omladinci“ u nižim kategorijama imati priliku da se pokažu, pa makar i postojala opasnost od korona virusa. Kao mere predostrožnosti, čak su i onemogućene posete običnih posetilaca boksovima, koji će sada biti rezervisani isključivo za timove i MotoGP osoblje.

A koliko će zapravo posetilaca biti na ovako „osakaćenoj“ trci, koja je, inače, zloglasna po pitanju slabe posete, gde i sa „kraljevskom“ klasom, jedva dođe 40-50 hiljada ljudi, posebna je tema koju bolje da i ne otvaramo.

No, to nije sve, jer je otprilike u isto vreme, stigla vest i da će naredna, druga trka sezone, koja je trebala da se vozi na stazi Buriram, na Tajlandu, takođe otkazana zbog opasnosti od korona virusa, s tim da je, barem za sada, tamo „ukinuta“ i Moto3 i Moto2 klasa.

To znači da ćemo na početak MotoGP sezone sačekati april, u najboljem slučaju, te bi Circuit of the Americas u Teksasu trebalo da bude premijera ovogodišnjeg šampionata, a kako je nagovešteno, Buriram bi mogao da se održi kasnije u sezoni, kada se „pomeri“ za ranije trka u Aragonu.

Naravno, kao i uvek, već su krenule i špekulacije vezane ne samo za ispravnost ove odluke, već i za pravi razlog, te tako možemo da čujemo kako su neki veliki MotoGP proizvođači (nećemo reći koji!), koji su nakon prvih testova imali najveće probleme sa svojim mašinama (neki i sa vozačima) i prilagođavanjem na nove pneumatike, „zakuvali“ celu situaciju, te je COVID-19 samo dobar izgovor kako bi se dobilo na vremenu i ispravili nedostaci uočeni na predsezonskim testovima.

Kako god bilo, na najvećem gubitku su fanovi, kojima je pompezno ova sezona najavljivana kao jedna od najboljih do sada, i koji su, gotovo je sigurno, u dobroj meri platili i ulaznice, ali i tzv. Internet propusnice za kompletne livestream izveštaje tokom trkačkih vikenda. Pitanje je na koji će to način, i da li uopšte, biti refundirano!

Đorđe Pavićević/TopSpeed