INTERVJU Fernando Alonso: Novi početak

Dve godine nakon što je na istom mestu, na VN Abu Dabija, rekao “doviđenja” i okončao svoju vozačku karijeru, Fernando Alonso se ponovo našao u kokpitu F1 bolida, i to ne u promotivnoj misiji, već u pripremama za sezonu 2021 u kojoj će voziti za Alpine F1 Team

U poznu jesen 2018. Fernando Alonso se zvanično oprostio od F1. Samo što tada nije rekao “zbogom”, već samo jedno “doviđenja” ili “asta luego” (špan. hasta luego), tako da sam, kao i većina prisutnih na VN Abu Dabija, nekako znao da će se dvostruki šampion jednog dana vratiti.

Uostalom, tačno pamtim šta mi je izgovorio: “Ako se jednoga dana i vratim u F1, biće to samo ako mogu da se borim za šampionsku titulu, jer me samo pobede ne interesuju...”

Taj rastanak od F1 nakon 18 godina karijere, zaista, nikome nije zvučao ubedljivo, budući da se uveliko znalo da je “iznuđen” trenutnom situacijom u kojoj Španac nije mogao da pronađe angažman u timu koji bi mu omogućio konkurentan bolid.

Tamo gde je mogao da ode iz McLarena nije želeo, jer ekipe nisu imale adekvatne uslove i resurse, a tamo gde je on hteo, nisu ga želeli... I tako je, razapet između želja i mogućnosti, ostao “bez posla” u F1.

Tom prilikom, sećam se šta mi je Fernando rekao: “Kako vreme prolazi, i prioriteti se menjaju. Kao profesionalni vozač, nemate vremena za porodicu i prijatelje, a teško se uklapate i u sve druge, normalne aktivnosti, pogotovo ako želite da budete najbolji.”

A šta se u međuvremenu promenilo, pa je Alonso prošlog leta potpisao za Renault, odnosno Alpine F1 Team, možete pročitati u novom broju TopSpeed magazina koji vam donosi ekskluzivni intervju sa bivšim dvostrukim prvakom sveta F1.

Zoran Živkov/TopSpeed Team