IN MEMORIAM: Niki Lauda 1949-2019.

21/05/2019. Zoran Živkov/TopSpeed

Svet F1 ostao je bez još jedne legende... U 71. godini, nakon duge i teške bolesti, preminuo je Niki Lauda

Andreas Nikolaus Niki Lauda rođen je 22. februara 1949. godine u Beču. Iako je njegova porodica bila izuzetno imućna, nije ga podržala u njegovim nastojanjima da postane vozač F1. Zbog toga je ambiciozni Austrijanac krenuo težim putem i u tome uspeo.

Niki Lauda je stigao do F1 1971. godine. Do 1979. do kada je trajao prvi deo njegove karijere u najelitnijem automobilskom sportu, vozio je za March, BRM, Ferrari i Brabham. Najuspešniji je bio, ipak, sa ekipom Ferrari sa kojom je 1975. i 1977. osvojio šampionske titule.

Bio je na dobrom putu da to učini i 1976. godine, ali je težak udek koji je imao na stazi Nurburgring, 1. avgusta, u velikoj meri prekorenuo njegov živog. Lauda se i pored ozbiljnih povreda, pre svega pluća i opekotina, samo četiri nedelje kasnije vratio u F1, no šampionska titula mu je izmakla u posednoj trci sezone.

U F1 se po drugi put, kao vozač, vratio 1982. u ekipu McLaren. Tu je 1984. osvojio i svoju treću šamponsku titulu, a potom je 1985. okončao karijeru. Posvetio se svojoj drugoj ljubavi - letenju. Imao je i avio-kompaniju i često je i sam pilotirao putničkim avionima. U F1 je nastupio na 177 GP trka, postigao 25 pobeda, 24 pol-pozicije i isto toliko najbržih krugova.

Godine 1993. odlučuje da se ponovo vrati u F1, ali ovoga puta kao menadžer. Do 2001. radio je za Ferrari, a potom u pola sezone prelazi u Jaguar. Od septembra 2012. postao je neizvršni predsednik Mercedes F1 tima i sa ovom ekipom ostvario seriju uspeha.

Nažalost, posledice nesreće iz Nurburgringa nisu bile vidljive samo na njegovom licu. Niki Lauda je imao problema sa bubrezima i bio na dializi, ali i plućima. U više navrata urađena mu je transplantacija bubrega, a prošle godine i transplantacija pluća, ali je u januaru ponovo hospitalizovan zbog plućne infekcije.

Trostruki šampion sveta i legenda F1 preminuo je 20. maja u Beču. Niki Lauda je iz braka sa Marlene Knaus imao dva sina - Mathiasa, koji je profesionalni vozač trka i Lukasa, koji je njegov menadžer. Potom je dobio još jedog sina Christopha. U drugom braku sa Brigit Wetzinger dobio je blizance, Max i Mia. Njegova bogata biografija poslužila je mnogima kao inspiracija za knjige, ali i filmove, tako da će legenda ostati...

Zoran Živkov/TopSpeed