IN MEMORIAM: “Leteći Finac” Hannu Mikkola

Jedan od „originalnih letećih Finaca“, reli vozač Hannu Mikkola, prvi šampion sa 4x4 automobilom, preminuo je u 78. godini nakon duže bolesti...

Nažalost, pored svih informacija kojima smo svakodnevno „bombardovani“, nekako se „ispod radara“ provukla vest da je legendarni finski reli vozač, Hannu Mikkola, preminuo u 78. godini nakon duge borbe sa rakom.

Jedan od „originalnih letećih Finaca“, uz Markku Alena, Timo Salonena, Henri Toivonena, a kasnije i Juhe Kankkunena, Mikkola se 1983. godine okitio titulom šampiona sveta u reliju, uz tri vicešampionske titule i tri treća mesta. Godine 1979. titula mu je izmakla za samo jedan poen, kada je po prvi put počelo takmičenje i u klasi vozača.

Takođe, Mikkola se mogao pohvaliti i činjenicom da je bio prvi vozač koji je osvojio titulu u automobilu sa pogonom na sva četiri točka – legendarnim Audi Quattro modelom, koji je ujedno bio i prekretnica u reli istoriji, budući da od tada, niti jedan trijumf više nije zabeležen vozilom sa pogonom samo na zadnjim ili prednjim točkovima.

Poslednju pobedu ostvario je 1987. godine sa Audi 200 Quattro na famoznom Safari reliju, dok je poslednji, 123. WRC nastup imao 1993. godine na Reliju Finske, kada je u svojoj 51. godini sa automobilom Toyota Celica zauzeo sedmo mesto.

Đorđe Pavićević/TopSpeed