FORMULA 1 VN Austrije: Počelo je!

Napokon je slobodnim treninzima za VN Austrije danas počela ovogodišnja sezona FIA Svetskog šampionata Formule 1. Na stazi Red Bull Ring najbrži na FP1 i FP2 bili su vozači Mercedesa, Hamilton i Bottas

Dugoočekivan početak F1 sezone 2020. protekao je u skladu sa očekivanjima... Mercedes i aktuelni šampion Lewis Hamilton su i dalje oni koje treba, najpre dostići, a tek onda pobediti.

To ne može ni Valtteri Bottas, drugi vozač sada više ne "srebrnih srela" već crnih, u skladu sa novim bojama koje treba da ukažu na problem rasizma i diskriminacije, koji je u oba slobodna treninga bio odmah iza svog timskog kolege sa zaostatkom od 0,2 sekunde.

U FP1, iza Britanca i Finca, našao se Max Verstappen. Glavni adut Red Bulla je bio sporiji za nešto više od 0,6 sekundi, što na tako kratkoj stazi kao što je Red Bull Ring i nije malo. Potom je Holanđanin imao problema tokom FP2, nekoliko izletanja sa staze, ali ništa dramatično. No, ni on ni njegov timski kolega Tajlanđanin Alexander Albon nisu mogli da prate tempo vodećih.

Na kraju dana, njihova ekipa je podnela i zvaničar protest Tehničkoj komisiji FIA-e u vezi sa kontraverznim DAS (Dual-Axis-Steering) sistemom koji koristi Mercedes. Radi se o sistemu upravljanja koji omogućava promenljivu geometriju postavke prednjih točkova na pravcu i u krivinama, koji je već viđen tokom zimskih testova u februaru ove godine.

Tada je FIA potvrdila da je sistem legalan, ali sada je pronađeno "uporište" u jednom drugom članu Tehničkog pravilnika F1, konkretno da se aerodinamika ne sme menjati tokom vožnje!

Kakva će sudbina ovog protesta biti, videćemo... Do tada treba primetiti i da je "ružičasti Mercedes", kako inače mnogi nazivaju ekipu Racing Point zbog neverovatne sličnosti sa prošlogodišnjim šampionskim bolidom Mercedesa, bio veoma dobar. Meksikanac Sergio Perez je bio treći u FP2, a u FP1 peti, dok je njegov timski kolega, Kanađanin Lance Stroll, nešto sporiji.

Ferrari i njegovi vozači od kojih se dosta očekuje su bili još sporiji. Istina, Sebastian Vettel je na dan završio kao četvrti, ali i dalje je to prilično razočaravajuće za nekog ko bi trebao da se bori za šampionske titule. Zanimljivo je i to da je Nemac juče izneo podatak da ga je najviše razočaralo to što njegov sadašnji tim, zapravo, nije ni pokušao da pregovara sa njim u vezi angažmana nakon isteke ugovora krajem ove sezone.

Očigledno da se Ferrari uzda u momka iz Monaka, Charlesa Leclerca. Ni on se, doduše, baš nije proslavio prvog dana u Austriji i nije mogao da se izbori sa prilično brzim vozačima Renaulta i McLarena, kao što su Australijanac Daniel Riccardo i Britanac Lando Norris.

Ipak, sutra je novi dan i nova šansa za sve...

Zoran Živkov/TopSpeed