FORMULA 1 Sakhir: Red Bull ubedljiv na prvim treninzima

Juče je i zvanično počela ovogodišnja sezona Formule 1 prvim slobodnim treninzima, na kojima je Red Bull pokazao da je tempo koji je imao na predsezonskim testovima, itekako realan

Iako se prva trka još nije ni vozila, a ovogodišnja F1 sezona prilično dugačka, može se već sada reći da Red Bull ima itekako dobru šansu da već na startu osvoji pregršt potrebnih poena i time istakne najozbiljniju kandidaturu za titulu.

Naime, i na FP1, i na FP2, Max Verstappen je pokazao ne samo da je najozbiljiniji kandidat za titulu, pored aktuelnog šampiona Hamiltona, već i da je bolid Red Bull Honda itekako moćna mašina, kojoj jednako prijaju i dugački pravci staze Sakhir, tako i brze krivine.

Mercedes je pokazao svoju brzinu, ali tek na mahove, a oba vozača žalila su se na loš balans i zahtevno ponašanje automobila. Naravno, ovo je tek prvi dan trkačkog vikenda te se do nedelje može promeniti dosta toga.

Solidnu brzinu sa novom, Mercedesovom pogonskom jedinicom pokazao je i McLaren, naročito u rukama Lando Norrisa, koji je u FP1 bio treći, a zatim napredovao jedno mesto u FP2.

Dobri su bili i vozači Alpha Tauri Honda (bivši Toro Rosso), budući da je u FP1 Gasly bio sedmi, a u FP2 istu poziciju zauzeo novajlija Tsunoda.

Ferrari je i dalje „tu i tamo“, sa solidnim rezultatom Sainza u FP2 (četvrto vreme), ali lošim Leclerca (tek jedanaesti), dok se u FP1 situacija činila nešto boljom, sa petim (Leclerc) i osmim vremenom (Sainz).

Blago razočarenje jeste Aston Martin, koji u FP1 bio tek 12. i 13. dok je u FP2 Stroll na momente pokazao brzinu, dovoljnu za 8. poziciju dok je Vettel „pao“ na 14. mesto. Brzine ima, ali se sada očigledno plaća danak neuspešnim testovima gde je ekipa odvezla vrlo malo krugova zbog tehničkih problema.

Treći slobodni trening je na programu danas od 13 časova, a kvalifikacije od 16.00 h.

Đorđe Pavićević/TopSpeed