FORMULA 1 SAKHIR: Počeli prvi predsezonski F1 testovi

Juče su u Bahreinu, na stazi Sakhir, počeli prvi predsezonski F1 testovi koji će trajati tri dana, do nedelje, a već tokom prvog, Red Bull je pokazao svoju brzinu, dok se Mercedes mučio sa tehničkim problemima

Nakon višemesečne pauze, Formula 1 nam se vraća, a pre nego što sama sezona počne, na stazi Sakhir, u Bahreinu, gde će se održati i prva trka, 28. marta, održavaju se trodnevni predsezonski testovi.

Iako su uslovi bili daleko od idealnih, usled snažnih udara vetra i peska kojeg je nanosio na stazu, a pri samom kraju prvog dana, i prave peščane oluje, mogli smo videti neka nova lica u F1, kao i poznate vozače u novim ekipama.

Najviše pažnje svakako je izazvao Aston Martin F1 tim i Sebastian Vettel, koji je stigao iz Ferrarija, Daniel Ricciardo u McLaenu, Sergio Perez u Red Bull Racingu, kao i Fernando Alonso u Alpine F1 ekipi.

Takođe, tu su i “novajlije” iz nižih kategorija, a bilo je lepo ponovo videti MSC na ekranima, ovaj put označavajući mladog Micka Schumachera, koji će ove sezone voziti u Haas ekipi.

Što se samih vremena tiča, ona su za sada manje bitna, budući da su timovi isprobavali štošta, kako aerodinamička rešenja, tako i potrošnju pneumatika, pouzdanost sklopova, itd.

No, treba reći da je Verstappen u Red Bull Racing postavio “domaći zadatak” svima, sa vremenom koje je za 1,2 sekunde bilo brže od drugoplasiranog Norrisa u McLarenu. Treći je bio Esteban Ocon u Alpine F1, dok je četvrto vreme postavio Lance Stroll u Aston Martinu.

Mercedesi su se tokom celog dana mučili, budući da je Bottasu tokom prepodneva otkazao menjač, već nakon par krugova, dok je Hamilton u “popodnevnoj smeni” uspeo da napravi tek 10. vreme.

Danas se testovi nastavljaju (već traje prepodnevna sesija), gde ćemo već moći da vidimo neka relevantna vremena, ukoliko vremenski uslovi to budu dozvolili.

Đorđe Pavićević/TopSpeed