FORMULA 1 PRETPOSTAVKA: Kalendar za sezonu 2020!?

Poslednjih dana F1 i FIA pokušavaju da sa organizatorima trka naprave najnoviju verziju kalendara takmičenja za 2020. Zbog raziličitih pravila u vezi mera prevencije epidemije virusa korona veoma je teško usaglasiti stavove, pogotovo u situaciji koja se stalno menja. Ipak, iz ove, još uvek nezvanične, dosta izmenjene verzije kalendara nedostaju tri GP koje još uvek nisu zvanično otkazane

Imajući u vidu trenutnu situaciju u svetu, kao da su uprkos pandemiji neka takmičenja već počela, doduše bez prisustva publike, i F1 najavljuje početak sezone 2020. I po ovom najnovijem, nezvaničnom, predlogu kalendara takičenja izgleda da su samo trke u Australiji, Monaku i Francuskoj definitivno otkazane. Izvršene su brojne izmene, zakazani novi termini, ali da li je sve to dovoljno?

Najveći problem predstavlja činjenica da situacija nije ista u svim zemljama, kao i da se stalno menja. Potom, propisi i mere koje se preduzimaju u prevenciji nisu identične, tako da F1 koja je vlasnik komercijalnih prava može sa organizatorima da pregovara i dogovara se samo o onome što je u njihovom domenu... Što se tiče, recimo, prelaska granica, transporta i avionskih letova, tu su novi sagovornici, pre svega državne institucije, koje su veoma uzdržane. Potom, nije do kraja jasno kako će i koje mere sprovoditi na stazi? Da li će F1 pratiti i takmičenja F2 i F3 ili će ona biti sano na evropskim trkama, pa kasnije na Srednjem istoku?

Nezvanični kalendar trka F1 za 2020.

5. jul VN Austrije Red Bull Ring
12. jul VN Austrije Red Bull Ring
26. jul VN Velike Britanije Silverstone
2. avgust VN Velike Britanije Silverstone
9. avgust VN Mađarske Hungaroring
23. avugst VN Španije Barcelona
30. avgust VN Belgije Spa-Francorchamps
6. septembar VN Italije Monza
20. septembar VN Azerbejdžana Baku
27. septembar VN Rusije Sochi
4. oktobar VN Kine Shanghai
11. oktobar VN Japana Suzuka
25. oktobar VN SAD Austin
1. novembar VN Meksika Mexico City
8. novembar VN Brazila Interlagos
22. novembar VN Vietnama Hanoi
29. novembar VN Bahreina Manama
6. decembar VN Bahreina Manama
13. decembar VN Abu Dabija Yas Marina

Bilo kako bilo, F1 je za sada predstavila kalendar sa 19 takmičenja od kojih su tri tzv. "dupla vikenda", odnosno voze se po dve trke u 7 dana na istoj stazi. To je slučaj sa početkom sezone i VN Austrije, gde bi se na stazi Red Bull Ring vozilo 5. i potom 12. jula. Situacija bi se možda ponovila i kod narednog okupljanja za VN Velike Britanije 26. jula i 2. avgusta? To „možda” je zbog mogućnosti da jedan od ta dva termina koja ima Silverstone, ipak, prezuzme Hockenheim. Naime, iako VN Nemačke nije bila u prvobitnom kalendaru za 2020. sada je izražena spremnost da se "uskoči".

U međuvremenu, VN Mađarske je malo pomerena za nedelju dana kasnije, a VN Španije je ubačena u sredinu avgusta. VN Belgije je ostala na svom prvobitnom datumu, budući da su vlasti ove zemlje spremne da naprave izuzetak iako zabrana okupljanja traje do 1. septembra... Tako je umesto alternativnog 13. septembra, ovaj događaj ostao na 30. avgustu. Uprotivnom, bi bila kompromitovana VN Azerbejdžana, koja je i dalje pod zakom pitanja, ali je dobila datum predviđen za VN Singapura, a naredne nedelje bi trebala da se održi VN Rusije. VN Kine je "uskočila" u oktobar, sedam dana pre VN Japana.

Potom sledi prelazak na američki kontinent i trke za VN SAD i VN Meksika, prema već ranije određenim datumima. Samo je VN Brazila pomerena za nedelju dana ranije, kako bi ova "turneja" što kraće trajala. I onda bi krajem novembra F1 trebala da se vrati u Aziju, gde bi bila održana prva VN Vietnama, pa nakon toga eventualno dve trke za VN Bahreina i na kraju finalna za VN Abu Dabija sredinom decembra.

Tako bi iz ovogodišnjeg kalendara mogle da izostanu samo tri trke, koje još uvek nisu zvačnično otkazane. Za VN Holandije traži se rešenje jer organizatorizatori ne žele da se na stazi Zandvoort vozi bez publike, za VN Kanade jesenji termin nije baš odgovarajući zbog klime, a i VN Singapura bi možda mogla da "uskoči" umesto VN Azerbejdžana, s tim što bi onda trebala da zameni mesta sa VN Rusije.

Sve u svemu, ovo će biti jedna veoma teška i neizvesna sezona u kojoj F1 proslavlja 70 godina postojanja...

Zoran Živkov/TopSpeed