FORMULA 1 PRAVILA: Igre uticaja (I deo)

Na prvom ovogodišnjem sastanku FIA Komisije F1 i menadžmenta Formule 1 donete su neke strateške odluke o sportskim, tehničkim i finansijskim pravilima ovog tamičenja u budućnosti

Očigledno je da su u F1 neke promene neophodne, ali odluke bi trebala da se donose mnogo pažljivije. Ovako se na "mala vrata", pod plaštom globalne krize, uvode neka pravila koja dugoročno mogu da ugroze ovaj sport.

Prave se raznorazni zakulisni dogovori i ustupci, kako bi se "proguralo" nešto što, inače, u normalnim situacijama ne bi bilo moguće. Tako je poslednjem sastanku Komisije F1 Svetske automobilske federacije i vodećih ljudi Formule 1, te šefova ekipa doneto niz odluka koje će promeniti budućnost ovog sporta. Samo je pitanje kakve će te promene biti - pozitivni ili negativne?!

Najmanje sporan je kalendar, mada tu situacija ne zavisi toliko od FIA i F1, već o razno-raznih "kriznih štabova", država i lokalnih vlasti, koje uslovljavaju organizatore, igrajući neke svoje "igre" u tandemu sa Svetskom zdravstvenom organizacijom, odlažući i otkazujući takmičenja zbog koronavirusa.

Sezona 2021. praktično nije ni počela, a kalendar je pretrpeo nekoliko "revizija"... Najpre su otkazana zimska testiranja u Španiji, a potom su Australija i Kina odložile trke, da bi kasnije organizatori iz Šangaja potvrdili da i ove godine odustaju. Tako bi trodnevni test trebao da bude u Bahreinu od 12. do 14. marta, pa onda na istom mestu 28. marta i prva trka. Poređenja radi, 2015. godine zimski testovi su trajali 12 dana...

Nakon Bahreina, sezona bi trebalo nastavi u Imoli 18. aprila, pa 30. istog meseca u Portimau, naravno, ako "krizni štabovi" to dozvole! Pored toga, u "opasnosti" su i trka u Bakuu i još mnoge druge, a da to još ni ne znaju. Međutim, FIA i dalje tvrdi kako će ove sezone biti održane čak 23 trke i kalendar takmičenja, za sada, izgleda ovako:

Kalendar trke F1 za 2021.

1. 28. mart VN Bahreina (Sakhir)
2. 18. april VN Emilija Romanje (Imola)
3. 2. maj VN Portugalije (Portimao)
4. 9. maj VN Španije (Barcelona)
5. 23. maj VN Monaka (Monte Carlo)
6. 6. jun VN Azerbejdžana (Baku)
7. 13. jun VN Kanade (Montereal)
8. 27. jun VN Francuske (Le Castellet)
9. 4. jul VN Austrije (Spielberg)
10. 18. jul VN Velike Britanije (Silverstone)
11. 1. avgust VN Mađarske (Budapest)
12. 29. avgust VN Belgije (Spa)
13. 5. septembar VN Holandije (Zandvoort)
14. 12. septembar VN Italije (Monza)
15. 26. septembar VN Russije (Sochi)
16. 3. oktobar VN Singapura (Singapore)
17. 10. oktobar VN Japana (Suzuka)
18. 24. oktobar VN SAD (Austin)
19. 31. oktobar VN Meksika (Mexico City)
20. 7. novembar VN Brazila (Sao Paulo)
21. 21. novembar VN Australije (Melbourne)
22. 5. decembar VN Saudijske Arabije (Jeddah)
23. 12. decembar VN Abu Dabija (Yas Island)

U drugom delu teksta o pravilima Formule 1, koji ćete moći da pročitate sutra, 16. februara, detaljnije ćemo pričati o novom formatu Grand Prix vikenda, kao i ograničenju budžeta F1 timova.

Zoran Živkov/TopSpeed