F1 VN Bahreina 2019: Debakl Ferrarija u pustinji!

01/04/2019. Đorđe Pavićević/TopSpeed

Na trci koja je nagoveštavala dvostruku pobedu Ferrarija, trijumfovao je dvojac Mercedesa, dok su dvojac Scuderije završio kao treći i peti, sa ozbiljnim tehničkim problemima, uprkos najboljem tempu od svih

Iako se tokom celog vikenda činilo da je pobeda barem jednog Ferrarija, ako ne i dvostruki trijumf, samo pitanje formalnosti, poslednja trećina trke na stazi Sakhir u Bahreinu, „pretumbala“ je odnos snaga naglavačke, a do pobede se domogao Lewis Hamilton, ispred Valtteri Bottasa.

Odličan start Vettela omogućio je Nemcu da povede trku, ispred Leclerca, kojeg je ubrzo prestigao i Bottas. Međutim, mladi vozač iz Monaka ubrzo se pribrao i krenuo u napad, prvo na Finca, a par krugova kasnije, i na svog timskog kolegu, te poveo trku i nametnuo svoj, gotovo nedostižan ritam, potvrđujući izjave iz Ferrarija da će imati potpunu slobodu u „trkanju“ sa znatno iskusnijim timskim kolegom.

Vettel je, koliko-toliko, uspevao da se održi na drugoj poziciji ispred Hamiltona, sve do poslednje promene guma, kada je u duelu sa Britancem, prvo izgubio kontrolu nad „repom“ Ferrarija i okrenuo se, da bi par krivina kasnije, usled velikih vibracija, verovatno zbog oštećenih pneumatika, „eksplodiralo“ i prednje krilo što je Nemca primoralo na još jedan ulazak u boks.

Najviše što je aktuelni vice-šampion uspeo da uradi jeste da sa devete pozicije na kraju stigne do petog mesta, spašavajući barem neke poene u trci koja je trebala da bude „šetnja parkom“. No, još gora sudbina zadesila je Leclerca, koji je na nešto više od desetak krugova pre kraja, odjednom počeo naglo da usporava, usled problema sa motorom (navodno je motor "izgubio" jedan cilindar, a samim tim i snagu), te je sa pet sekundi sporijim tempom, postao lak plen prvo za Hamiltona, a potom i za Bottasa.

Mlada nada Ferrarija verovatno bi ostala i bez treće pozicije da se tri kruga pre kraja, nije desio pravi haos na stazi kada su gotovo u istom trenutku, na istom mestu, „izdahnuli“ motori oba Renaultova bolida, koji su zatim ostali pored staze, u zonama izletanja, te je na pistu izašao Safety Car i na njoj ostao do samog finiša, onemogućavajući Verstappena da se domogne još jednog podijuma. Za utehu, Leclercu ostaje i jedan poen za najbrže odvežen krug u trci...

Na trci koja je nagoveštavala veliki povratak Ferrarija i gde se do petnaestak krugova pre kraja, činilo da će Scuderia doći do dvostruke pobede, a mladi Leclerc i do svog F1 prvenca, sudbina je ozbiljno „promešala karte“ te se Mercedes ponovo „osladio“ i sada ubedljivo vodi u šampionatu. Bottas ima 44 poena, bod više od Hamiltona, dok je treći Verstappen sa 27 bodova. Dvojac Ferrarija nalazi se na četvrtom i petom mestu – Leclerc sa 26 i Vettel sa 22 poena.

Đorđe Pavićević/TopSpeed