F1 EIFEL GRAND PRIX: Pobedom na Nurburgringu, Hamilton stigao Schumacherov rekord!

Za Lewisa Hamiltona ova sezona ima naročit značaj, jer će se, kako stvari stoje, po mnogo čemu izjednačiti sa legendarnim Michaelom Schumacherom, a neke rekorde i prevazići

Uprkos činjenici da nije osvojio pol-poziciju i da se u prvom krugu nije uspeo probiti pored “ratobornog” Bottasa, Lewis Hamilton je, nakon odustajanja Finca, relativno rutinski stigao do svoje nove pobede, ujedno i 91. u karijeri, čime se izjednačio sa rekordom koji je davne 2006. postavio legendarni Michael Schumacher.

Ukoliko nastavi u ovoj formi, Britanca zaista nema više ko da zaustavi, jer čak i kada se Bottas pokaže dovoljno konkurentim, kao što je to bio slučaj na Nurburgringu, onda mu sreća okreće leđa, bilo da je u pitanju izlazak Safety Cara ili odustajanje usled tehničkog problema.

Ni Max Verstappen, koji je Eifel Grand Prix, kako se zvanično zvala trka na Nurburgringu, izvezao zaista odlično, nije mogao ništa moćnim Mercedesima, a ni najavljeni pljuskovi koji su trebali da “začine” inače prilično monotonu trku, nisu se materijalizovali.

Odustajanje Bottasa odlično je iskoristio Daniel Ricciardo i svoj Renault napokon dovezao do pobedničkog postolja, na kojem je usledilo i već tradicionalno ispijanje šampanjca iz patike! Da je trka potrajala još par krugova, možda bismo dobili i borbu sa Perezom, koji je Australijanca ubrzano sustizao.

Ferrari je, već po običaju, bio prilično „bled“, a odlični Leclerc, koji se u početku držao na četvrtoj poziciji, ubrzo je počeo da „propada“ kroz poredak te je najviše što je mogao sedmo mesto. Sebastian Vettel je trku završio na 11. mestu, van poena, a da nije bilo okretanja na stazi i promene strategije na dva zaustavljanja, rezultat je mogao biti na nivou Leclerca, ako ne i bolje.

Sve u svemu, još jedna, nažalost, prilično nezanimljiva trka koju ćemo uglavnom pamtiti po činjenici da je Hamilton dostigao Schumacherov rekord po broju pobeda, u pohodu na sedmu titulu u karijeri, po čemu će se, ukoliko je osvoji, a sve upućuje na to, takođe izjednačiti sa legendarnim Nemcem.

U čast izjednačenja rekorda, porodica Schumacher je priredila lep gest te Lewisu Hamiltonu posvetila Michaelovu crvenu kacigu, a nju je Britancu nakon trke uručio Mick Schumacher, Michaelov sin, kojeg mnogi već vide u Formuli 1 naredne sezone.

Podsetimo, rekord po broju pol-pozicija, koji je takođe držao Schumacher, sa 68, Hamilton je oborio odavno, te ih sada ima 96. Takođe je prestigao Nemca i po broju pobedničkih postolja sa 160 (Schumacher 155). Ostaje samo još da sustigne Schumachera po broju najbržih krugova, koji stoji na 77, jer ih Britanac sada ima 51.

Ukupan broj osvojenih poena u karijeri je neuporediv, imajući u vidu potpuno novi bodovni sistem koji je na snagu stupio 2010. godine. Poređenja radi, Schumacher je „stao“ na 1566 bodova dok ih Hamilton sada ima 3661.

Đorđe Pavićević/TopSpeed