EMOTIVNI RASTANAK: Sebastian Vettel u poslednjoj trci za Ferrari

Poslednja trka sezone, održana juče na stazi Yas Marina, u Abu Dabiju, ujedno je bila i poslednja za Sebastiana Vettela u ekipi Ferrari, u kojoj je proveo šest godina

Može se reći da je poslednja trka sezone, u Abu Dabiju, već po tradiciji, bila više nego dosadna i još jednom pokazala pravo lice moderne Formule 1, gde smo preticanja imali „na kašičicu“, a zahvaljujući Safety Car izlasku u 11. krugu, i potpunu destrukciju različitih strategija što se tiče pneumatika.

Zato je mnogo interesantnije bilo nakon trke, budući da se dobar deo vozača oprašta od svojih aktuelnih ekipa, a neki čak i napuštaju Formulu 1, ako ne zauvek, a ono na izvesno vreme. Četvorostruki šampion sveta, Sebastian Vettel, završio je svoj angažman u ekipi Ferrari, nakon 118 trka i šest punih godina.

Nažalost, saradnja nije krunisana titulom, iako je u poslednjih par sezona, naročito 2018. bio nadomak „krune“, ali za utehu, Nemac osvojio 14 pobeda za „propetog konjića“, što je rezultat koji ga je stavio na treće mesto „all-time“ liste, iza velikana kao što su Michael Schumacher i Niki Lauda!

Charles Leclerc je u znak poštovanja prema timskom kolegi, na trci nosio i posebnu kacigu posvećenu Vettelu. Nakon trke, dva vozača su razmenila kacige, a Vettel je na svojoj, koju je poklonio Leclercu, napisao i svojeručnu, prilično emotivnu posvetu:

"To Charles, you are the most talented driver I came across in 15 years of F1. Don't waste it.Whatever you do, remember to be happy and smile. Thanks for everything!"

Naredne sezone, Vettela ćemo gledati u timu Aston Martina (sadašnji Racing Point), kojeg će pokretati Mercedesovi motori, dok Leclerc ostaje još nekoliko sezona u Ferrariju, kojem je ova bila jedna od najgorih u poslednjih 25 godina - toliko loša, da u poslednjoj trci, ni Leclerc, ni Vettel nisu osvojili bodove!

Đorđe Pavićević/TopSpeed