DOKTOR POTPISAO: Valentino Rossi novi član Petronas Yamahe!

Najuspešniji MotoGP vozač nove ere, Valentino Rossi, naredne sezone voziće za Sepang Racing Team, odnosno Petronas Yamaha „satelitsku“ ekipu

Iako se već neko vreme otvoreno pričalo da je dogovor između Rossija i Petronas Yamahe praktično već gotova stvar, samo se „peglaju“ detalji vezani za prateću ekipu mehaničara i sponzorske ugovore, juče je stigla i zvanična potvrda da će „Doktor“ naredne sezone voziti za Sepang Racing Team (SRT).

Ugovor je jedogodišnji, sa mogućnošću produženja, u zavisnosti od toga da li Rossi proceni da je i dalje konkurentan u šampionatu, kao i da li je ekipa spremna da mu pruži uslove da se bori za pobede i pobednička postolja.

Ono šta je bitno jeste da će Rossi, i pored odlaska i fabričke ekipe, dobiti punu fabričku podršku, što podrazumeva ne samo telemetrijske podatke već i fabričku specifikaciju M1 motocikla, koju će na raspolaganju imati Vinales i Quartararo, kao vozači Monster Yamaha tima.

„Doktoru“ će društvo u timu praviti Franco Morbidelli, sunarodnik, prijatelj i prvi polaznik VR46 akademije, koji je ove sezone u mnogo boljoj formi nego prošle godine – juče je u Catalunyi osvojio prvu pol-poziciju u karijeri, ispred Quartarara i Rossija, a nedavno je u Misanu stigao i do svoje prve pobede.

Interesantno je i to što bi od 2022. godine, u MotoGP trebalo da stupe i nova pravila kada je reč o broju ekipa (fabričkih i satelitskih), te neki već špekulišu da bi se u MotoGP klasi mogao pojaviti Rossijev tim Sky VR46 Racing, koji je sada dominantan u Moto2 kategoriji.

Imajući u vidu da jedino Suzuki trenutno nema „satelitsku“ ekipu, neki već vide Sky VR46 Racing u „dilu“ sa Suzukijem, dok drugi, pak, smatraju da će pre SRT „zameniti“ Yamahu Suzukijem, a da će Sky VR46 Racing, zbog specijalnih odnosa koje Rossi ima sa proizvođačem iz Iwate, postati novi „satelitski“ tim Yamahe.

Đorđe Pavićević/TopSpeed