DOGOVOR: Lewis Hamilton potpisao novi ugovor!

Lewis Hamilton je produžio ugovor sa ekipom Mercedes F1 i dobio 55 miliona dolara, ali to baš i nije ono što je želeo!

Čekanju je došao kraj... Kako je u više navrata prošle nedelje najavljivano, Sir Lewis Hamilton je stavio svoj potpis na ugovor sa ekipom Mercedes F1.

Za ovaj čin obnavljanja, tj. produženja saradnje na devetu sezonu glavna prepreka nije bila samo suma od 55 miliona dolara plus "ostalo", koliko je sedmostruki šampion tražio, već rok od 3 godine na koji Mercedes nije želo da se obaveže... Zašto je to tako, nije ni sada zvanično saopšteno?! No, zna se da će sedmostruki šampion ostati u timu, barem, još ove sezone, budući da je ugovor jednogodišnji.

Šef tima, Toto Wolf ovo "skraćeno trajanje ugovora" pravda kašnjenjem pregovora do kojeg je došlo usled bolesti Hamiltona, koji je u decembru imao koronavirus, pa potom zajedničke želje da se vidi "kako će se situacija u svetu dalje razvijati"?1

Međutim, velika poslovna nesigurnost izazvana pandemijom i dalje traje tako da se situacije neće mnogo poboljšati, a uz to uvedno je ograničenje budžeta na 145 miliona dolara po sezoni, dok nova tehnička pravila treba da stupe na snagu 2022. Sve to će imati uticaja na prihode tima, tim pre što ni Daimler neće moći toliko da investira u sport, već u "elektrifikaciju" game. A, možda ima i neke druge planove?!

U svakom slučaju, otklonjeni su problemi oko visine plate i bonusa, kao i prava "veta" na izbor dugog vozača u timu. I to ekspresno, jer zna se da je, koliko prošle nedelje, Hamilton dobio rok od mesec dana da se izjasni u vezi da li želi 142 milona dolara za dvogodišnji ugovor, sa opcijom produženja za još godinu dana, s tim da o tome odluku donese do kraja avgusta 2022. godine... I sada, odjednom, postignuta je saglasnost o jednogodišnjem ugovoru vrednom 55 miliona dolara!?

Wolf tvrdi da prekid saradnje nikada nije bio opcija, te dodaje da će razgovore o daljoj budućnosti započeti mnogo ranije, možda već ove jeseni. Što se tiče prava veta na izbor drugog vozača, prvi čovek šampionskog tima tvrdi da o tome nije bilo razgovora...

A možda je upravo tu "ključ" svega, budući da se u sve češće u u vezu sa ovom ekipom ne dovodi samo mladi britanski vozač George Russell, već i Holanđanin Max Verstappen čije je saradnja sa timom Red Bull i dalje veoma neizvesna!

Ipak, i dalje ostaje nejasno da li je Hamiltona na potpis ugovora navelo to što, realno, nema druge opcije, jer trenutno nema drugog tima koji mu može ponuditi takve uslove da osvoji i osmu šampionsku titulu ili nešto drugo! A još je manje jasno da li će Britanac ostati u ekipi Mercedes, uopšte u F1, i nakon ove sezone?

Zoran Živkov/TopSpeed