(BEZ) PROMENA: Michael Schumacher – šest godina kasnije

Na dašanji dan, pre šest godina, Michael Schumacher, sedmostruki šampion F1 i legenda automobilskog sporta, povređen je u nesreći na skijanju. Njegovo zdravstveno stanje je i dalje poznato samo veoma malom broju ljudi, što je i razumljivo. Međutim, činjenica je da značajnijih poboljšanja nema, uprkos vrhunskoj medicinskoj nezi u porodičnoj kući u Švajcarskoj, iako je nedavno supruga Corinna objavila jednu optimističku poruku...

Već šest godina nakon pada na skijanju i teške povrede glave, zdravstveno stanje Michaela Schumachera obavijeno je velom tajni. To je, pre svega, želja porodice, praktično, još od kada se 29. decembra 2013. godine dogodio incident u francuskom skijaškom centru Meribel. Tada je, po mnogima najbolji vozač F1, bio na odmoru i skijajući sa sinom i grupom prijatelja u francuskim Alpima samo za trenutak napustio stazu.

Tom prilikom je prvo pao njegov prijatelj, a Schumacher se zaustavio da mu pomogne, te odmah krenuo dalje. Samo nekoliko metara kasnije i on je naleteo na kamen, pao, pa potom glavom udario u stenu. Iako uopšte nije išao brzo, kaciga koju je nosio je od siline udarca pukla. U prvi mah se činilo da povreda nije toliko ozbiljna, pa je čuveni as Formule 1 u svesnom stanju prvo prebačen u bolnicu u mestu Moutiers.

Međutim, tu je doživeo prvi moždani udar i pao u komu, te je hitno, ponovo helikopterom, prebačen u bolnicu, ali u Grenoblu. Tamo su se lekari nekoliko nedelja borili za njegov život, da bi četiri meseca kasnije, u aprilu 2014. Michael Schumacher zvanično "izašao" iz kome, te potom u septembru prebačen svoju kuću u mestu Gland, na obali Ženevskog jezera, na dalje lečenje.

Od tada, zdravstveno stanje nemačkog vozača se nije mnogo promenilo. On je i dalje nepokretan i gotovo bez svesti, a jedino povremeno otvara oči. Zbog svih dezinformacija koje su se s vremena na vreme pojavijivale u raznim medijima u smislu da njen suprug hoda i razgovara, gleda trke i slično, Corinna Schumacher je strogo ograičila posete.

U septembru 2016. godine porodični advokat Felix Damm je u sudskom procesu protiv jednog nemačkog tabloida potvrdio da njegov klijent ne može da hoda, nasuprot naslovu "napravio nekoliko koraka". Potom je u julu ove godine, Jean Todt, predsednik FIA, a nekada menadžer ekipe Ferrari, saopštio da ima izvesnih znakova napretka, ali da postoji problem u "komunikaciji" sa automobilskim asom.

A onda je u septembru ove godine Michael Schumacher za kratko prebačen u Pariz, gde je specijalan hirurški zahvat obavio poznati francuski kardio-hirurg, Philippe Menasche, inače, jedan od vodećih stručnjaka u lečenju matičnim ćelijama.

Pre nekoliko dana, i sama supruga legendarnog vozača poslala je "šifrovanu" poruku na stranici https://www.keepfighting.ms u smislu da "velike stvari počinju malim koracima"?!

Zoran Živkov/TopSpeed