VIŠE OD PLOVIDBE: Sherpa XL

Kompaktna i ekološka superjahta, zvuči nespojivo zar ne? Ipak, italijansko brodogradilište Arcadia novim modelom linije Sherpa uspelo je da pomiri suprotnosti i „pređe igricu“ u klasi modela do 25 metara. Ovo je Sherpa XL, plovilo impresivne svestranosti koje spaja performanse i upotrebu održive energije na talasima

Od trenutka kada je 2016. godine predstavljena premijerna linija Sherpa jahti, italijansko brodogradilište Arcadia Yachts privuklo je klijente koji traže nešto više, originalnost u prestižnim lukama i jedinstvena rešenja tokom plovidbe. Sada, četiri sezone kasnije, graditelj ekskluzivnih plovila iz Napulja još jednom je uzburkao svet nautike uvođenjem većeg modela porodice Sherpa, verzije XL.

Dužinom koja je nešto manja od 24 metra, tačnije za 2 mm, i isto toliko u širinu manja od 7 metara, Sherpa XL postavlja nove standarde u pogledu spoljašnjeg prostora, pri čemu su gosti na palubi na tek nekoliko koraka od nemirnih talasa. Prepoznatljivi dizajn „open“ kokpita i uticaj prirodnog svetla u unutrašnjosti potpisali su dizajneri Hot Laba, koji je učestvovao u realizaciji celokupnog projekta.

Estetika je naglašeno avangardna, ali se nesvakidašnja rešenja nisu negativno odrazila na upotrebljivost – Sherpa XL može da ponudi 35 kvadratnih metara prostora za sunčanje, što je „domaći zadatak“ u klasi. Mislilo se na sve, pa je idealno mesto za druženje na brodu prekriveno velikom tendom za one tople letne dane...

Daleko najveći spoljni prostor na brodu je kokpit s velikim stolom za ručavanje koji je prikladan za 10 gostiju i spojen sa salonom kao stvorenim za hedonizam. Na svega nekoliko koraka od pomenutog prostora nalazi se i prostrana platforma za plivanje koja omogućava neometan pristup moru.

Nakon dana provedenog u sunčanju na palubi i plivanju, Sherpa XL nudi vrhunski ambijent u enterijeru, sa čak 220 kvadratnih metara prostora. Posvećenost detaljima je očekivano besprekorna... Sofisticirana unutrašnjost kombinuje elemente od poliranog nerđajućeg čelika, blistavog crnog mermera i detalje od hrastovine, dok je podloga u znaku belog tepiha.

Dizajniran za odabrane posetioce, porodicu i najbliže prijatelje, Sherpa XL dolazi u konfiguraciji sa četiri salona koji mogu da ugoste ukupno osam osoba. Dva VIP apartmana i dva kabina za goste predstavljaju idealan raspored, uz neophodan prostor namenjen posadi.

Unutrašnjost je, takođe, u znaku solarnih panela, koji su već prepoznatljivi detalj u filozofiji Arcadia dizajna. Oni nisu postavljeni isključivo u estetske svrhe, već aktivno smanjuju opterećenje generatora dok termoizolacioni prozori pomažu u regulaciji temperature unutar jahte.

Oslanjajući se na krstareće mogućnosti manjeg Sherpa modela, XL verzija može ležerno ploviti brzinom od 10 čvorova, a po potrebi može da postigne i impresivnih 23 čvora najveće brzine. Sve to zahvaljujući pogonu za koji je angažovan provereni Volvo Penta IPS 1050. Sveukupno u rezervoare ovog plovila staje 7.320 litara goriva, što garantuje impresivnu autonomiju od oko 1.500 nautičkih milja, a tu su i zalihe od 1.650 litara pitke i 1.200 tehničke vode.

Tako je Arcadia Yachts od misteriozne kompanije koja se pojavila pre desetak godina došla u poziciju da uspostavlja trendove i spaja nesporjivo!

Uroš Popović