UMETNOST TRAJANJA: Chopard Mille Miglia GTS Azzurro

Nastupajućeg proleća atelje Chopard nastavlja sa verovatno najdražom misijom koju ima - rolom glavnog sponzora i službenog merača vremena nadmetanja klasičnih automobila Mille Miglia. Na taj način, Chopard će ujedno produžiti tradiciju saradnje koja je započela davne 1988. godine. Najnovija kolekcija promoviše tandem GTS Azzurro modela, časovnika zanosnih plavih tonova

Svake godine potpredsednik kompanije Chopard Karl-Friedrich Scheufele pokazuje strast prema klasičnim automobilima učešćem u napornom nadmetanju na ruti, dugačkoj 1000 milja na Apeninskom poluostrvu, koja spaja gradove Brešu i Rim. Kako bi na dostojan način obeležio reli prestižnih oldtajmera, Chopard svake sezone proizvodi novu kolekciju Mille Miglia časovnika, kako bi na adekvatan način propratio po mnogima najlepšu trku na celom svetu.

Potpuno novi modeli za 2020. godinu uključuju tandem atraktivnih časovnika. Ekskluzivniji Mille Miglia GTS Azzurro Power Control, čija je proizvodnja ograničena na 500 komada upakovan je u „odelo“ od nerđajućeg čelika i 18k ružičastog zlata, s ilustracijom snage koja dizajnom asocira na prikaz nivoa goriva klasičnih automobila, dok je alternativa Mille Miglia GTS Azzurro Chrono, časovnik koji će biti dostupan u nerđajućem čeliku, sa izgledom brojčanika koji je nadahnut oblikom klasičnih automobilskih instrumenta. Iako nije izrađen od plemenitih materijala, u pitanju je takođe kolekcionarski model, budući da je manufaktura Chopard odlučila da na tržište prestižnih časovnika plasira svega 750 primeraka.

Vizuelno, oba modela ističu elegantne ’Azzurro’ brojčanike u plavoj nijansi. Oni bojom stvaraju efektan kontrast prepoznatljivoj ’Mille Miglia’ crvenoj strelici koja uokviruje datumski prozor. Mille Miglia GTS Azzurro Power Control nudi prepoznatljiv, dvobojni izgled zahvaljujući skladnoj kombinaciji čelika i 18-karatnog ružičastog zlata koje je oplemenilo bezel, krunicu, kazaljke i oznake časova. Ništa manje zanosna nije ni poleđina, koja otkriva sve čari impresivne izrade.

Naime, kada okrenete Mille Miglia GTS Azzurro Power Control otkrićete jasan prikaz besprekornog samonavijajućeg Chopard mehanizma 01.08-C, koji omogućava transparentno staklo. Napravljen u celosti u okviru ateljea Chopard, mehanizam sastavljen od 251 delova nudi 60 sati rezervne snage (čiji se nivo može nadgledati pomoću indikatora na brojčaniku), dok je performanse kalibra potvrdio i renomirani COSC sertifikat koji izdaje službeni švajcarski institut za ispitivanje hronometara. Verzija GTS Azzuro Power Control dostupna je u okviru kućišta dijagonale 43 milimetra, dok je Chrono zahvaljujući prečniku od 44mm za svega jedan milimetar veći.

Za ljubitelje hronografa Chopard je pripremio pomenuti GTS Azzuro Chrono, koji kombinuje kazaljku središnje funkcije sa tri podbrojčanika za merenje razdoblja od 60 sekundi, 30 minuta i 12 časova. Za razliku od modela GTS Azzuro Power Control čelični Chrono ima čvrstu pole-đinu kućišta sa uzorkom trka-čke zastave, dok je na rubu vidljiv dekor ’Brescia> Roma> Brescia’ rute i pojedinačni broj serije od 750 primeraka. Chopard Mille Miglia GTS Azzuro Chrono nudi rezervu snage od 48 časova, a zahvaljujući vrhunskoj konstrukciji takođe je zaslužio renomiranu COSC oznaku.

Uroš Popović