Ulysse Nardin Skeleton X: X faktor

Na nedavno održanom Salonu časovničarskih noviteta, koji je u kalendaru događaja upisan čuvenom skraćenicom SIHH, Ulysse Nardin je ljubitelje nesvakidašnjih modela obradovao promocijom Skeleton X časovnika

Ulysse Nardin je podigao kompaniju kreirajući džepne modele i hronometre za moreplovce, koji su od prvih dana 1846. godine gradili pedigre na temelju pouzdanosti i kvaliteta izrade. U decenijama koje su usledile, ovaj švajcarski brend se razvijao velikom brzinom pa je postao svojevrsni industrijski pionir, sa 4.300 časovničarskih nagrada, uključujući 18 zlatnih medalja na najprestižnijim manifestacijama.

Uprkos korenima u podvodnom svetu, danas Ulysse Nardin podjednaku pažnju posvećuje elegantnim časovnicima koji nisu namenjeni nautičkim ili ronilačkim avanturama. Jedan on njih je upravo Skeleton X, koji će novu kolekciju obogatiti sa četiri verzije.

U okviru najaktuelnije kolekcije, UN nastavlja svoje pionirsko putovanje ispunjeno vrhunskim časovnicima koji su u samom vrhu Swiss Made standarda. TopSpeed je za početak jeseni odabrao merač vremena intrigantnog imena i atraktivnog dizajna. U prvom planu je transparentan stil sa prednje i zadnje strane, pa tako Skeleton X dozvoljava neometani pogled u samo „srce“ novih modela uz gradića Le Lokl.

U pitanju je kalibar UN-371, redizajnirana verzija poznatog UN-171 mehanizma koji je svoju klasu potvrdio u nizu uspešnih modela. Zahvaljujući inovativnim unapređenjima budućim kupcima Ulysse Nardin pružiće sada čak 96 časova rezervne snage, što je rezultat koji značajno prevazilazi Swiss Made standarde. Ni materijali nisu standardni niti svakidašnji, pa je Skeleton X dostupan u četiri ekskluzivne verzije. Ljubitelji titanijuma imaju na raspolaganju dve opcije: satin-finiš titanijum u plavoj boji (42mm), kao i klasičnije satin-finiš kućište titanijum crne boje (42mm).

Za kolekcionare koji prednost daju zlatu, tu je satin-finiš u luksuznom izdanju ružičastog zlata (42mm) dok je najprestižniji model matirani Carbonium GOLD koji promoviše kućište od 43 milimetra. Reč je, naime, o prvoklasnom meraču vremena izrađenom od avangardnog materijala koji je svoju primenu našao i u avijaciji. Ne treba isticati da je u pitanju materijal impresivnih karakteristika i performansi, sa naglašenom ekološkom dimenzijom koja je za 40 procenata manje štetna od klasičnih vlakana ugljenika.

Kao fuzija karbona i zlata, Skeleton X je najbolji primer inovacija Ulysse Nardin časovnika. Budući da Skeleton X nema podvodne ambicije, vodootpornost svih modela je ograničena na 50 metara. Unikatni stil je zaokružen i ponudom narukvica. Ulysse Nardin je za modele Skeleton X namenio sportsku verziju od gume, kao i elegantne kožne kaiševe. Poput svih modela manufakture Ulysse Nardin, kupci Skeleton X časovnika imaće na raspolaganju petogodišnju garanciju.

Uroš Popović