U NOVOJ OPREMI: Drugo lice šampiona belih staza

Proslavljeni austrijski skijaš, Marcel Hirscher zamenio je svoju ubobičajenu opremu za rallycross automobil, i to Audi EKS RX S1

Jedan od najuspešnijih skijaša u istoriji alpskog skijanja, Marcel Hirscher, koji se na kraju prošle sezone povukao sa takmičenja nakon više nego uspešne karijere, ponovo je na stazi, i to beloj, samo ovoga puta, nije na skijama, već ima drugačiju opremu!

U njegovoj kolekciji trofeja nalaze se dve osvojene zlatne Olimpijske medalje, sedam zlatnih medalja na svetskim šampionatima i osam uzastopnih „Kristalnih globusa“, tj. pobedničkih trofeja u FIS Svetskom kupu u generalnom plasmanu i 12 u pojedinačnim disciplinama.

Nedavno se u poznatom austrijskom zimskom centru Zel am See, u sklopu priprema za GP Ice Race, Hirscher našao u kokpitu reli-kros automobila. Konkretno, u pitanju je Audi EKS RX S1 008 iz prošle takmičarske sezone, kojeg pokreće snažni agregat sa čak 600 „konja“.

Automobil ima i takmičarski menjač, a na komande upravljačem odgovara gotovo trenutno. Opremljen je i pneumaticima sa šiljcima, dužine 7 mm, koji omogućavaju neverovatne performanse, čak i na ledu.

Međutim, 30-ogodišnji momak iz Salcbruga se veoma dobro snašao, tim pre što je i ranije imao dosta kontakta sa auto-moto sportom. On je prošle godine tokom MotoGP vikenda u Austriji na Red Bull Ringu već vozio fabrički motocikl Red Bull KTM Racing tima RC16, a isprobao je DTM, tj. Audi Sport TT Cup automobil, kao i KTM X-Bow.

Nakon reli-kros vožnje, skijaški šampion je rekao: „U početku sam bio veoma oprezan i prilično nervozan. Znam koliko je to brz, snažan i zahtevan automobil, pa nisam želeo ništa da rizikujem. Zapanjujuće je koliko brzo treba da reagujete i koliko je koncentracija važna.”

Hirscher je zatim dodao: “Dobro mi je došlo nekoliko probnih kilometara, pre samog nastupa, jer ovo vozilo nema gotovo ništa zajedničko sa onima koja srećemo na ulici. Naravno da je publika očekivala da budem brz, koliko i na skijama... No, za mene je prioritet bio da se zabavim i da sve protekne bez incidenata.”

Zoran Živkov/TopSpeed