STRAST ZA PLOVIDBOM: Palm Beach 70

Kompanija Palm Beach Motor Yachts predstavila je najnoviji adut u klasi plovila dužine 70 stopa, model Palm Beach 70. Reč je o elegantnoj jahti koja ima zahtevnu misiju, a to je objedinjavanje performansi i uživanja na vodi

Prošlogodišnji Međunarodni salon nautike u Fort Lauderdale, na Floridi, protekao je u znaku premijere modela Palm Beach 70. Osnovano 1995. godine, brodogradilište Palm Beach Motor Yachts već prvim modelima izgradilo je jaku poziciju na tržištu rodne Australije.

Sada, kada ambiciozni brend izrađuje modele u klasi 42, 45, 50, 52, 55, 65, te serije 70 Classic i GT50, 60 i 70, svako novo plovilo privlači veliku pažnju entuzijasta i stručne javnosti, kako u „zemlji kengura“ tako i šire... Kao najnoviji model u portfoliju ističe se Palm Beach 70, koji zahvaljujući svestranoj geometriji omogućava čak i plovidbu u plitkim vodama. No, krenimo redom...

Za privlačenje pogleda zadužena je elegantna silueta koja je naglašena tamno-plavom bojom. Brodogradilište Palm Beach se opredelilo za klasičnu formu i vanvremenski stil. Nije zapostavljena ni praktična dimenzija, pa se Palm Beach može definisati i kao pionir upotrebljivosti u klasi plovila dužine 70 stopa, što je ekvivalent meri od 22,8 metara. Moguće su različite konfiguracije, odnosno preuređenja prostora po palubama i nivoima, a u skladu sa željama i potrebama vlasnika...

U enterijeru modela Palm Beach 70 dominira besprekorna ergonomija i svedenost prostora, kao svojevrsna reflekcija diskretne spoljašnosti. Materijali su očekivano prirodni, a primetno je da Palm Beach nije želeo da ponudi glamurozan, već pre svega prijatan ambijent.

Da je u tome dizajnerski studio u potpunosti uspeo ilustruju i zvanične fotografije, koje su potvrdile veoma ukusno organizovan enterijer, bez nepotrebnih detalja i pretencioznih elemenata. Elegantno izrađen salon koristi velike prozore, pa se u dodiru sa zracima svetlosti ističe topli sjaj tikovine. Velikodušna VIP kabina oplemenjena je s dvostrukim umivaonicima i tušem u staklu, a privatnost je zagarantovana.

Zahvaljujući prvoklasnom projektu, u prostor ispod palube je neprimetno integrisana i ventilacija, a u australijskoj kompaniji ponosno ističu i značaj prirodnog svetla u svim prostorijama. Palm Beach 70 ima na raspolaganju tri kabine, a komforom može da razmazi do šest putnika.

Za pogon je zadužen provereni partner prestižnih nautičkih kompanija - Volvo Penta IPS 1.350s, pa Palm Beach 70 može da računa na brzinu krstarenja od 32 čvora, kao i maksimalnu brzinu od 38 čvorova. Kada na pomenute podatke dodate i kapacitet vode od 1.100 litara i zapreminu rezervoara od 6.000 litara, jasno je da odabranom društvu koje se ukrca ništa neće stajati kao prepreka na putu hedonizma.

Uroš Popović