ROĐENDANSKI POKLON: Chopard Mille Miglia Classic Chronograph Zagato 100th Anniversary

22/05/2019. Uroš Popović

Sto svećica na torti brenda Zagato, koji je ispisao nezaboravne stranice automobilske istorije, manufaktura Chopard obeležava promocijom ekskluzivnog kolekcionarskog časovnika. Upoznajte Chopard Mille Miglia Classic Chronograph Zagato 100th Anniversary, koji će simbolično biti dostupan u stotinu primeraka

Proslaviti trocifreni rođendan, za mnoge brendove u svetu automobila nemoguća je misija. Za radionicu Zagato, čije se ime u svetu karoserista izgovara sa velikim poštovanjem taj san je ove godine postao stvarnost. Legendarni italijanski brend u godini jubileja na sve načine želi da podseti ljubitelje automobila na nezaboravne kreacije iz prošlosti, a najbolji način za to je „lansiranje“ časovnika koji slavi jedinstveno nasleđe kompanije osnovane u Milanu.

Partner u toj misiji je renomirani Chopard, atelje koji u svetu prefinjenog časovničarstva ima besprekornu reputaciju i neguje veoma bliske veze sa svetom klasičnih automobila. Ekskluzivno partnerstvo je po svemu prirodno, jer su popularni brendovi i deo zajedničke misije Mille Miglia. U okviru trke nostalgičnih oldtajmera i Chopard i Zagato slave istorijski značajne automobile i kvalitetne časovnike, pa je kao kruna saradnje kolekcionarima sada na raspolaganju i limitirani model Chopard Mille Miglia Classic Chronograph Zagato 100th Anniversary.

Već na prvi pogled, jasno je da je u pitanju časovnik jedinstvene pojave, koji će biti kruna kolekcija širom sveta. U pogledu dizajna, atelje Chopard se opredelio za efektan brojčanik koji je u znaku slova Z. Osim pozadine crvenih tonova kojom dominira početno slovo italijanske kompanije, značaj ograničenog Zagato izdanja naglašen je i dominantnim simbolom Z na poziciji 12 časova. U skladu sa tradicijom, „cifer“ je takođe dekorisan voljenom zastavicom Mille Miglia nadmetanja.

Ovom prilikom satni indikatori nisu predstavljeni brojevima, a ergonomija se zasniva na proverenom rešenju položaja hrono podbrojčanika. U vanvremenski stil je uklopljen i prozor datuma u mesecu, pa je svakodnevna upotrebljivost na najvišem nivou. Elegantno oblikovano kućište izrađeno je od čelika, dijagonale 42 milimetra. Da je inspiraciju pronašla u svetu časovničarske istorije, radionica Chopard je potvrdila i kožnom narukvicom u unikatnom bund stilu. Ko prednost daje proverenoj estetici, može da se opredeli i za klasičan kaiš.

Ipak, uprkos privlačnoj pojavi i neodoljivoj lepoti koja prevazilazi prolazne trendove, Chopard Mille Miglia Classic Chronograph Zagato 100th Anniversary podjednaku pažnju posvećuje i mehanizmu. Za precizan i pouzdan rad ovom prilikom manufaktura Chopard odabrala je kalibar prvoklasnih vrednosti, potvrđen i referentnim COSC standardom koji se ne zaslužuje lako. Mehanički hronograf raspolaže impresivnom arhitekturom, dok za harmoničan rad nudi frekvenciju od 28,800 oscilacija po času, u ritmu od 4Hz.

U sklopu složenog mehanizma svoje mesto pronašli su i svetlucavi rubini, koji imaju estetsku ali i funkcionalnu rolu. Ovom prilikom, ima ih tačno 37. Chopard je upotrebio stari „trik“, pa je omogućio i ljubav na prvi pogled: besprekorno dekorisan kalibar moguće je videti kroz transparentan poklopac na poleđini.

Osim vizuelne veze sa raskošnim mehanizmom, Chopard je zadnji deo kućišta dekorisao i brojem primerka u limitiranoj seriji i oznakom trke 1000 Miglia, koja se održava na ruti od Breše do Rima. Atelje Chopard navodi da je budućim vlasnicima na raspolaganju rezerva snage od 42 časa. Vodootpornost kućišta prema specifikacijama ograničena je na 50 metara, jer je osnovna namena automobilska a ne podvodna avantura.

Uroš Popović