POTRAGA: 2020 Pirelli Calendar

U Veroni, u Teatro Filarmonico, prikazan je Pirelli Calendar za 2020. godinu

Po ustaljenoj tradiciji, početkom decembra, kompanija Pirelli prezentuje svoj kultni kalendar. Najnovije 47. izdanje The Cal za 2020. nosi naziv "Looking for Juliet". U njemu autor fotografija, Paolo Roversi, inspirisan glavnom junakinjom čuvene Šekspirove drame, nalazi se u potrazi za Julijom, koja se, kako on smatra, krije u svakoj ženi.

Već decenijama unazad, pri kraju svake kalendarske godine, Pirelli uspreva da zatrese svet modne fotografije svojim kultnim kalendarom. Priča o fenomenu "The Cal" renomiranog italijanskog proizvođača pneumatika i proizvoda od gume traje još od 1964. godine i svaki put biva ispričana na jedan novi, nekada manje, nekad više interesantan način.

To svakako zavisi od autora fotografija i njegove inspiracije, pa i realizacije. No, produkcija je uvek vrhunska, tako da čak i sada u vremenu digitalizacije, ovi "klasični pokazivači dana i meseci" ne gube na značaju. Pogotovo kada se ne mogu kupiti, već ih poslovni partneri i prijatelji kuće Pirelli mogu isklučivo dobiti na poklon.

Ipak, vratimo se temi najnovijeg Pirelli kalendara... Autor fotografija Paolo Roversi inspiraciju za 2020 Pirelli Calendar pronašao je u Šekspirovoj vanvremenskoj drami "Romeo i Julija". Zapravo, renomirani italijanski fotograf smatra da u svakoj ženi postoji Julija. I zbog toga je radni naslov kalendara "Tražeći Juliju"...

Međutim, novo i drugačije je to što se po prvi put spajaju kalendar i kratki film. Roversi u 18 minuta dugom filmskom ostvarenju igra ulogu režisera koji traži glumicu za ulogu Julije. Tako se u formi kanditatkinja na aduciji pred njegovim objektivom smenjuju Emma Watson, Kristen Stewart, Claire Foy, Mia Goth, Chris Lee, Indya Moore, Rosalía, Stella Roversi i Yara Shahidi. Pri tome, scenario se razvija u dve faze...

U prvoj, protagoniskinje dolaze na set, bez šminke i kostima. Samo sede i razgovaraju sa autorom o budućem projektu u nadi da će svaka dobiti ulogu. Na taj način ove glumice i pevačice otrkivaju drugu stranu svoje ličnosti i intimu. U drugoj fazi, dodati su šminka i kostim i dočarana je transformacija u poznatu Šekspirovu heroinu. Konačna ideja autora fotografija bila je ispričati priču u kojoj se prepliću stvarnost i fikcija, a razlike gube u "blur" efektu, baš kao na mutnoj fotografiji!

To bi mogli nazvati i potragom za "čistom dušom" u kojoj se prepliću nevinost, snaga, lepota, nežnost i hrabrost. Svi ti glasovi, reči i gestovi, osmesi i suze, kako tvrdi Paolo Roversi upućuju na to da se u svakoj ženi krije Julija iz čuvene drame.

Inače, snimanje je obavljeno u maju ove godine i to prvo u Veroni... Gradu u kojem se i odigrava cela priča iz mašte britanskog pisca. Potom je nastavjeno u Parizu, gde Rversi živi i radi već više od 40 godina. A kao pasionirani ljubitelj opere on je osmislio i originalan grafički dizajn kalendara, inspirisan operskim libretom. Tako se 2020 Pirelli Calendar sastoji iz čak 132 stranice, zajedno sa kalendarijumom i delovima iz drame "Romeo i Julija" Vilijama Šekspira, te 58 fotografija u boji i crno-beloj tehnici. I sve se dešava, naravno, u Veroni.

Na naslovnoj i posledjoj strani, tačnije na koricama kalendara pozlaćeni su određeni brojevi koji simbolizuju datum Julijinog rođenja, prvog susreta sa Romeom, venčanja i smirti. Ovi datumi su dopunjeni i datumima rođenja zvezda koje je pojavljuju u Pirelli kalendaru za 2020. godinu, a čija su imena raspšena na naslovnoj strani. I kada se ona otvori vidljiv je crtež svemira koji na izvestan načn simbolizuje celu priču o Juliji...

Na kraju, da li je Paulo Roversi pronašao svoju Juliju? On kaže da nije... I još uvek je traži, jer Julija je san! No, svakako je zadovoljan što mu je Pirelli omogućio ovu "potragu"... Potragu u kojoj je mogao nesmetano da iznese svoje ideje i da kroz izntesantan projekat poznat kao 2020 Pirelli Calendar prikaže mnoga lica Julije, te poveže tradiciju i fikciju.

Zoran Živkov/TopSpeed