LUKSUZ ZA SAVREMENE DŽENTLMENE: Chopard Mille Miglia 2019 Race Edition

10/05/2019. Uroš Popović/TopSpeed

Verovatno najpoznatija veza sveta časovnika i klasičnih automobila, prethodne godine proslavila je trideseti rođendan. Nakon jubileja, renomirana kompanija Chopard nastavlja uspešan recept promocijom još jednog časovnika koji obeležava čuveno Mille Miglia nadmetanje prestižnih oldtajmera

Trka koja predstavlja praznik za ljubitelje klasičnih automobila, decenijama predstavlja događaj koji se jednostavno ne propušta. Kao crveno slovo u kalendaru, Mille Miglia nadmetanje povod je da se u najlepšem delu Italije okupe najprestižniji primerci oldtajmera, kako bi svoju eleganciju proneli drumovima Toskane i Lombardije.

Uostalom, kada besmrtni Enco Ferari neku trku opiše kao najlepšu na celom svetu, onda je jasno da je Mille Miglia nešto zaista posebno. Tu, u epicentru oldtajmer zajednice, svake godine okupi se više od 400 automobila, a osim linijama posleratnih modela vozači veliku pažnju tradicionalno posvećuju i izboru časovnika.

Tu se prirodno dolazi do manufakture Chopard, koja je „saveznik“ ovog tradicionalnog okupljanja. Sada kada ovo partnerstvo ima staž od čak tri decenije, atelje Chopard u novu sezonu ulazi snažno – promocijom serije časovnika Chopard Mille Miglia 2019 Race Edition. Najnovija kolekcija je u skladu sa ekskluzivnim imidžom planirana kao deo limitirane serije, pa će čelična verzija biti simbolično ponuđena u 1.000 primeraka, dok će luksuzni model od ružičastog zlata doći do svega 250 klijenata.

U obe verzije, dizajneri kuće Chopard opredelili su se za proverenu estetiku, koju mnogi poznavaoci nazivaju definicijom sportske elegancije. Kućište sada ipak promoviše odvažno velike dimenzije, jer je prečnik ovom prilikom narastao na 44 milimetra. Izrada i posvećenost detaljima potvrđena je čak i na poleđini, koja je dekorisana Mille Miglia oznakom sa prikazom karirane trkačke zastavice.

U skladu sa nasleđem, brojčanik je diskretno ukrašen legendarnom crvenom zastavicom, a kao dodatak praktičnosti Chopard je u ergonomiju dodao i suptilni prikaz datuma u mesecu. Da je posleratni period nepresušna inspiracija za dizajnere kompanije Chopard potvrđuje kaiš, koji je ovom prilikom izrađen od najfinije kože u nijansi konjaka, sa nostalgičnim perforacijama.

Nije zapostavljena ni tradicija, pa je unutrašnja strana narukvice presvučena retro gumom, poput nekadašnih Dunlop pneumatika, koji su obavezan detalj Mille Miglia linije časovnika. Iako nije namenjen upotrebi u vodi, Chopard Mille Miglia 2019 Race Edition nudi vodootpornost do 100 metara, a za očitavanje u uslovima slabijeg osvetljenja brine Super-LumiNova tehnologija.

U skladu sa namenom, kolekcionarski tandem Chopard časovnika opremljen je skalom tahimetra i podbrojčanicima koji će precizno meriti deonice vremena tokom nadmetanja. Unutar kućišta nalazi se sertifikovani COSC mehanizam sa dvodnevnim ciklusom rezerve snage i 28.800 vibracija po času.

Uroš Popović/TopSpeed