LET IZNAD TALASA: Foiler

Vreme je za revoluciju u svetu plovila, koju pokreće kompanija Foiler. Inovativni model možemo da definišemo kao performantni hidrogliser, jer promoviše složenu konstrukciju uzdignutog trupa. Rezultati nisu izostali, pa futurističko plovilo zahvaljujući asistenciji BMW agregata i hibridnom pogonu može postići maksimalnu brzinu od 74 kilometra na čas

U klasi modela koji dizajnom i performansama kao od šale mogu da se uklope u ambijent filmova o tajnom agentu 007, konkurencija nikada nije bila veća. U tom odabranom društvu nastupa i sve ambicioznija kompanija Foiler, modelom koji preti da promeni pravila igre.

Jedinstveno plovilo izrađuje kompanija Enata, koja iz centrale u Ujedinjenim Arapskim Emiratima želi da osvoji, ali i promeni nautički svet. Na osnovu onoga što je prikazano pre godinu dana kada se pojavio prototip i ovoga sada kod modela za 2020. godinu, ambicije nisu bez pokrića.

Ako ste mislili da ste videli sve, razmislite ponovo... Zahvaljujući smelim dizajnerskim rešenjima i moćnom tehnološkom bazom, Enata je stvorila model koji će u svakoj luci privući pažnju. Pohvale pre svega idu na adresu dizajnera, koji su stvorili fotogeničan i atraktivan gliser. Drugi deo slagalice popunili su inženjeri, jer su Foiler opremili pogonom koji će u stopu pratiti dinamičnu pojavu.

Putovanje brzinom do 40 čvorova na talasima moguće je zahvaljujući hibridnoj energiju koju isporučuju dva BMW V8 dizel motora od 370 „konja“ svaki, dva električna generatora i dva električna „torpeda“. Ukupno 740 KS. Kod brzine krstarenja od 30 čvorova, Foiler ima autonomiju od 190 nautičkih milja (352 kilometra) pre svega usled kapaciteta rezervoara od 300 litara. Inženjeri su mislili na sve, pa kada krstarite uvalama napredni hibridni pogonski sistem nudi mogućnost tihog krstarenja na baterije od 10 čvorova, tokom maksimalnih 10 minuta.

Ipak, pravo zadovljstvo počinje na pučini. Dok samouvereno plovi, trup jahte nalazi se na oko metar i po iznad površine vode, jer je Foiler opremljen hidrokrilom od karbonskih vlakana. Poput hidroglisera, dok stoji pluta kao i svaki brod, ali kad ubrza preko 18 čvorova, tj. 33 km/h hidrokrila podižu trup iz vode, te Foiler izgleda kao brod na skijama. A budući da je trup izvan mora, smanjuje se i otpor pa futuristički model može postići maksimalnu brzinu od čak 74 km/h!

Pri tome, treba imati na umu da kompaktni Foiler nastupa u kategoriji plovila čija dužina ne prelazi 10 metara. Tačnije dug je 32 stope, tj. 9,8 metara „preko svega“, a širok 3,3. Međutim, kada raširi „krila“ širina se povećava na 24 stope, odnosno 7,2 metra, a visina ide i do 3,7 m, budući da lebdi iznad površine vode, pri čemu se gaz povećava na 1,9 metara umesto standardnih 0,7.

Ovo futurističko plovilo može da ugosti sedam putnika i skipera, koji može da bira poziciju na kojoj će sedeti. Naime, pored standardnog centralno postavljenog kormilarskog mesta, postoji mogućnost upravljanja uz pomoć džojstika sa sedišta postavljenog u pramcu sa desne strane!

Nakon predstavljanja prototipa prošle godine, ali i ovog prvog modela sigurno se pitate koliko košta ovo zadovoljstvo lebdenja iznad talasa... Za model kompanije Enata potrebno je izdvojiti od 764.000 evra! Na raspolaganju su tri modularne konfiguracije: Venturi, Royale i Azure koje omogućavaju apsolutnu personalizaciju prema potrebama klijentele dubokog džepa. U svakom slučaju, bilo da plovi ili lebdi, Foiler zaista predstavlja nešto novo i drugačije, te ekstravagantnije u nautičkom svetu...

U. Popović