KUPOVINA DECENIJE: EA Games kupio Codemasters za milijardu evra!

Poznata američka softverska kompanija Electronic Arts postala je vlasnik izuzezno popularnog izdavača trkačkih kompjuterskih igrica, Codemasters, a čitav “transfer” koštao je čak 1,2 milijarde dolara!

Ljubitelji automobilskih kompjuterskih igrica, pre svega, sportskih naslova, kao što su Colin McRae Rally, Dirt, Project Cars i Grid, itekako dobro znaju kompaniju Codemasters koja stoji iza ovih uspešnih izdanja i koja već više od četvrt veka uspeva da pronađe “nešto” što publika zaista želi i da vidi, i da vozi.

S druge strane, EA Games, odnosno Electronic Arts, poznat po popularnom serijalu automobilskih “jurnjava” Need for Speed, ali i po brojnim drugim, neautomobilskim naslovima, poput FIFA, NBA ili Star Wars Battlefront, jedna je od najjačih softverskih kompanija na svetu.

Toliko jaka, da je za kupovinu Codemastersa, izdvojila fantastičnih 1,2 milijarde dolara i time nadjačala ponudu rivalske kompanije Take-Two Interactive, poznate po Grand Theft Auto, koja je već spremila milijardu dolara za kupovinu Codemastersa.

Ugovor koji bi trebalo da se realizuje tokom prvog kvartala naredne godine, a šta će to zaista značiti u praksi, pre svega kada su u pitanju novi naslovi, kao i podrška za aktuelne igre, ostaje da vidimo.

Postoji osnovani strah da Codemasters neće krenuti putem kojim je odavno otišao EA, a to je simplifikacija u cilju dostupnosti najmlađoj i najnezahtevnijoj publici, gde se većina simulacija pretvorila u arkadne jurnjave i holivudske akcije.

Đorđe Pavićević/TopSpeed