KLASIKA UVEK U MODI: Zenith El Primero Revival

Pedeset godina nakon premijere renomiranog modela, kompanija Zenith predstavila je merač vremena koji nas pojavom vraća u zlatnu eru časovničarstva

Osnovana 1865. godine, Zenith manufaktura poznata je po preciznosti svojih hronometara. Uostalom, dovoljno je reći El Primero i poznavaoci časovničarstva će vam posvetiti nepodeljenu pažnju. Mehanizam koji je proslavio manufakturu Zenith i davne 1969. godine započeo niz impresivnih modela danas je sinonim linije vanserijski preciznih časovnika.

U sklopu jubilarne proslave švajcarska kompanija nije ništa želela da prepusti slučaju. Pola veka nakon premijere, Zenith podseća na klasične vrednosti vrhunskog časovničarstva, uz poštovanje originalnih dimenzija. Revival je, kao što mu i ime govori, istorijsko reizdanje klasika - jednog od najznačajnijih hronografa na svetu.

To nas dovodi do nostalgičnog tonneau oblika kućišta, koje promoviše prečnik od 37 milimetara – neuobičajene dimenzije za aktuelno doba. Iako se o ukusima i navikama ne raspravlja, moramo priznati da je umerena dijagonala zapravo osveženje na tržištu, koje je sve češće preplavljeno modelima grotesknih proporcija. Diskretan, ali istovremeno efektan Zenith El Primero Anniversary El Primero A384 Revival će pre svega privući kolekcionare, ljubitelje elegancije čiji je stil izgrađen i rafiniran. Uostalom, Zenith nikada nije pratio, već je formirao trendove pa se i za verziju A384 Revival može reći da je ponovo na pijedestalu u Swiss Made svetu.

Stil koji će aktivirati emocije ljubitelja vintidž dizajna naglašen je takozvanim „panda“ brojčanikom sa crnim poljima, dok je kazaljka centralnog hronografa crvene boje jedini detalj koji odudara od svedene estetike. U skladu sa tradicijom, kaiš je izrađen od crne aligator kože. El Primero ne bi bio institucija u svetu časovničarstva da je sve adute „ispucao“ na terenu dizajna.

Renomirani atelje je za posebnu verziju pripremio mehanizam El Primero 400 Automatic, koji je filigranski sastavljen od 278 delova, sa 31 rubinom. Frekvencija rada od 36.000 vibracija po času i autonomija rada od 50 sati osnovne su karakteristike, a u okviru složenog kalibra Zenith nudi niz praktičnih funkcija. Tako se El Primero 400 može pohvaliti hronografskim merenjem deonica od 12 časova i 30 minuta, kao i takozvanom malom sekundarom.

Takođe, napredni mehanizam omogućava i praćenje datuma u mesecu. Kao dodatak, provereni SuperLuminova SLN C3 tretman na kazaljkama i satnim indeksima garantuje besprekorno očitavanje u uslovima slabijeg osvetljenja. Jedna od retkih razlika u poređenju sa originalnom verzijom odnosi se na transparentnu poleđinu kućišta, koja ovom prilikom omogućava da uživate u pogledu na automatski El Primero 400 mehanizam.

Uroš Popović