HARMONIJA STILA: Azimut Grande S10

Stvorena da očara na prvi pogled, italijanska megajahta Azimut Grande S10 ima sve adute... Dizajneri su joj podarili grandioznu pojavu od oblikovanog karbona, stilisti enterijera luksuz koji ne zna za granice, a inženjeri performanse. I to je tek početak priče...

Plovidba i krstarenje prestižnim vodama Mediterana je mondenska aktivnost koja podrazumeva niz izazova. Na prvi pogled, reč je o „čistom“ uživanju i hedonizmu koji je namenjen malom broju privilegovanih... Sa druge strane, pak, u pitanju je „teren“ koji je upravo zbog toga nezamislivo zahtevan. Klijenti dubokog džepa za svoj novac zahtevaju najbolje, neretko ništa manje od savršenstva. Ekscentrični kaprici i individualizacija se podrazumevaju, pa je ispred malobrojnih brodogradilišta zaista složen zadatak. Ostati originalan, ponuditi nešto sveže i drugačije, a ući pod „kožu“ imućnim kupcima, to je svakodnevna glavobolja u svetu nautike.

Osnovana 1969. godine, kompanija Azimut je na mapi Italije proslavila Viaređo, simpatičan gradić koji je postao pravi centar hodočašća u svetu nautike. Ako redovno pratite taj zavodljivi svet, ime Azimut jednostavno nije moglo da vam promakne. Sada su šanse za to i bukvalno nemoguće, jer je Grande S10 rad renomiranog dizajnera Alberta Manćinija i zaista se može smatrati remek delom. Ako nam ne verujete na reč, slika će vam dočarati snagu plovila koje ima čak 28,7 metara dužine. Osnovna ideja je tema sportske dinamičnosti. Ipak, tim dizajnera nije razvio tu filozofiju do samih granica već je Grande S10 zadržao elegantan stil koji će trajati.

Uređenju salona je posvećena posebna pažnja, što je tipično za ovaj brend, pa Grande S10 predstavlja izuzetan ambijent koji se odlikuje prostranošću i prijatnom atmosferom. Vešti dizajneri su iskoristili modularnost staklenih površina, koje daju dubinu prostoru i omogućavaju nestvaran pogled na pučinu. Proizvođač stavlja na raspolaganje prostor u 4+2 konfiguraciji kabina. Naravno, prestižnom opremom dominira naravno vlasnička, sa velikim bračnim krevetom i prostorom koji obezbeđuje potpunu intimnost. Prirodni materijali, poput ručno obrađene kože i drveta se podrazumevaju pa ambijent nudi apsolutnu harmoniju stila i udobnosti.

Nakon uživanja u mondenskoj luci, plovidba do omiljene plaže ili diskretne uvale biće jednostavan zadatak za elitni Azimut. Par motora od 2.600 „konja“ omogućavaju Top Speed od 35 čvorova, što je ekvivalent brzini od 65 km/h na kopnu. Autonomija je sasvim dobra za ovakvo plovilo budući da zapremina rezervoara za gorivo iznosi 9.500 litara, dok je „zaliha“ vode 1.750 litara...

Grande S10 je prema svemu navedenom supermoderna jahta koja predstavlja sam vrh klase. To je plovilo koje je opravdalo očekivanja nautičke javnosti, čime je Azimut je još jednom potvrdio neprikosnoveni ugled.

Uroš Popović