DO BROJA 500: Chopard Mille Miglia GTS Power Control

Najnovije izdanje Chopard časovnika inspirisanog svetom klasičnih automobila i čuvenom Mille Miglia trkom koja se održava u italiji, dostupno je u ograničenoj količini, u verzijama od nerđajućeg čelika ili osamnaestokaratkog ružičastog zlata, a za precizan i pouzdan rad zadužen je automatski mehanizam sa rezervom snage od čak 60 časova

Ako pripadate redovnim čitaocima TopSpeed magazina, male su šanse da su vam na Lifestyle stranicama promakli časovnici brenda Chopard. Renomirana kompanija ljubiteljima automobila namenila je liniju Mille Miglia modela, koji su tradicionalni „začin“ trke ekskluzivnih oldtajmera i izbor savremenih ljubitelja sportske elegancije.

Kao najnoviji model u nizu, u okviru ugledne Mille Miglia porodice nedavno se izdvojio GTS Power Control, koji kao što ime i najavljuje, pažnju usmerava na prikaz autonomije sertifikovanog COSC mehanizma. U skladu sa nasleđem, obe vezije kokotiraju sa estetikom nostalgičnih oldtajmera koji su ušli u almanahe sveta automobila. Ovom prilikom su u prvom planu tamno plavi i braon tonovi, nijanse koje neretko dominiraju u enterijerima ekskluzivnih klasika.

Da je reč o nesvakidašnjim modelima jasno je nakon čitanja zvaničnog saopštenja kuće Chopard, koja je za GTS Power Control namenila kolekcionarski status. Naime, obe verzije koje ovom prilikom predstavljmo biće dostupne u seriji od po svega 500 primeraka. Ekskluzivniji model promoviše kućište prečnika 43 milimetra, koje kombinuje izrdžljivi čelik i ružičasto zlato, dok je za brojčanik odabrana specifična siva nijansa.

Posvećenost detaljima je impresivna pa je kazaljka sekundi pozlaćena, dok su elementi na brojčaniku dobili tretman Super-Luminova sjajem, koji omogućava vrhunsko očitavanje i u uslovima slabijeg osvetljenja. Kao alternativu studio Chopard nudi i dostupniju verziju od čelika, koja je prepoznatljiva po plavim tonovima brojčanika, koji je harmonično uklopljen sa bezelom od aluminijuma i perforiranim kaišem od kože.

U skladu sa tradicijom, na „ciferu“ je i karakteristična crvena zastavica - simbol trke oldtajmera koja se održava na ruti od Breša-Rim-Breša. Na oba modela je primetan i simbol dostupne autonomije mehanizma, koji je lociran nadomak pozicije 9 časova. Oblikovan u formi grafike merača goriva na klasičnim automobilima, ovaj detalj potvrda je neraskidivih veza sa svetom oldtajmera. Nije zaboravljen ni prikaz datuma u mesecu na 3 časa, koji čini simetričnu celinu ergonomije i stila.

Kako bi ljubitelji precizne mehanike mogli da uživaju pri pogledu na kalibar 01.08-C, poleđina kućišta je transparentna. Budući da je reč o modelu koji će prevashodno biti elegantan detalj i pouzdan partner tokom vožnje, vodootpornost nije bila u fokusu dizajnera, pa je Chopard Mille Miglia GTS Power Control deklarisan za upotrebu do dubina od 100 metara, što je ipak i više nego dovoljno za bezbrižnu upotrebu u svim uslovima.

Uroš Popović