ADRENALINSKI ŠOU: Master of Dirt

Egzibicije na dva točka, nekoliko skakaonica, zatvorena arena, pune tribine gledalaca, samo su neke od stvari u kojima smo uživali tokom Masters of Dirt događaja koji je nedavno održan u Zagrebu

Neretko čujemo priče kako je strast i ljubav prema nekoj disciplini, veštini ili aktivnosti, odvelo ljude u neistraženu, neprobanu, opasnu, ali itekako zanimljivu sferu.

Baš takav slučaj je sa freestyle motokrosom (FMX) koji je nastao '90-tih godina u Americi, kada su vozači u redovnom motokrosu počeli da izvode trikove kako bi učinili sport atraktivnijim i zanimljivijim. Sve je krenulo od takozvanog “whip“ trika - zanošenja zadnjeg kraja motora prilikom skoka. Ubrzo, publika je tražila više, vozači su krenuli da izazivaju zakone fizike i „preko noći“, rodio se novi adrenalisnki sport.

Događaj na kom smo se našli nosi ime MOD - Masters of Dirt i predstavlja najveći adrenalisnki putujući šou u Evropi, koji okuplja najluđu freestyle ekipu. Od vozača MTB i BMX-a, preko glavnih aktera - motokrosa, do kvadova, pa čak i motornih sanki!

Za one sa dobrim pamćenjem, setiće se da je u Beogradu bila održana pomenuta manifestacija 2013. godine, koja se sada vraća u komšiluk, tačnije u glavni grad Hrvatske, Zagreb.

Upravo zbog toga, našli smo se u Areni Zagreb, sa “zavisnicima” od opasnosti, koji su zajedno sa njihovim specijalno prerađenim „mašinama“ spremni da zadive sve oči uprte u njih. I zaista, nije im trebalo mnogo vremena da zagreju atmosferu, a nešto kasnije i da je dovedu do tačke usijanja svojim egzibicijama od kojih zastaje dah.

Već nakon prvih skokova, čuli su se komentari poput: „Ovi nisu normalni!“ ili „Kako ih nije strah!?”. Međutim, to je bio samo početak, jer kada su krenuli trikovi čiji nazivi mogu da nagoveste njihovu opasnost, usledile su prave ovacije. Imena samo nekih od trikova iz širokog izvođačkog opusa su Tsunami, Kiss of Death, Heart Attack, Cliffhanger, ali slike sve govore!

Ipak, najveća atrakcija bila su dva vozača koja su se zaleteli na rampu sa kvadom i motornim sankama. Da, motorne sanke mogu da naprave salto u zatvorenoj areni. Njih dvojica nisu samo pokazivali svoje umeće, već su i izazivali jedan drugog.

Na neki način, tako i funkcioniše „takmičenje“, odnosno, jedan vozač izabere trik, a drugi mora da ga ponovi. Mada, glavna „nagrada“ je zadiviti publiku i baciti je u trans i u tome se svakako uspelo, a utisci nakon događaja prepričavali su se uz neizostavno oduševljenje!

Aleksandar Savin/TopSpeed