ZIMSKA ISKUSTVA: BMW xDrive Experience Kopaonik 2020

Baš kao i prethodne zime, i ove je, periodu od 13. do 16. februara, kompanija BMW Srbija organizovala još jedan BMW xDrive Experience na Kopaoniku

Verovatno svi dobro znate da je BMW svoj pogon na sva četiri točka, koji se naziva xDrive, osmislio još davne 1985. godine. No, u serijsku upotrebu ovaj permanentni i inteligentni pogon ušao je 2003. kada je počeo da se primenjuje, prvo u SUV modelima, a kasnije i ostalim.

Kako bi se u praksi upoznali sa prednostima xDrive pogona, kompanija BMW Srbija je i ove zime na Kopaoniku organizovala BMW xDrive Experience. Zapravo, to je bila prilika da svi zainteresovani, koji su se u periodu između 13. i 16. februara našli u našem najpopularnijem zimskom centru, isprobaju ovaj 4x4 pogon bavarskog proizvođača kroz test vožnje modela iz porodice X, počev od BMW-a X1 do BMW-a X7.

S tim u vezi, pripremljen je poseban poligon na kojem je intruktor Andrej Kulundžić bliže upoznao ljubitelje BMW brenda sa xDrive pogonom kroz različite vežbe, od naglog polaska iz mesta, preko "slaloma" između čunjeva, izbegavanja prepreka, sve do naglog zaustavljanja. Potom su svi učesnici mogli da se oprobaju u “driftu”. Sve ovo odvijalo se na snegu, u kontrolisanim uslovima, uz korišćenje sistema kontrole trakcije i stabilnosti vozila, ali i bez njih, kako bi vozači mogli da osete razliku.

Uz to, provera sposobnosti xDrive pogona napravljena je i u kraćoj panoramskoj vožnji, po unapred osmišljenoj ruti u organizovanom konvoju, ali u redovnom saobraćaju. Suština je da se prikažu mogućnosti sistema xDrive u svakondevnim situacijama, kada je podloga na putu različitog stepena prianjanja, od suvog kolovoza, pa vlažnog, te pokrivenog raskvašenim snegom i ledom.

Vozila BMW zahvaljujući xDrive pogonu zadržavaju stabilnost i željeni pravac, odnosno dobar kontakt sa podlogom u svim situacijama, jer se snaga prenosti tačno tamo gde je potrebna. U osnovi, kada je podloga suva 60 % snage prenosi se na zadnje točkove, a 40 % na prednje.

Međutim, potreban je samo jedan deseti deo sekunde da se ova situacija promeni, ukoliko centralni računar dobije informaciju od mnogobrojnih seznzora koji prate različite parametre bitne za vožnju i stabilnost vozila. To znači da se, ukoliko postoji opasnost od podupravljanja ili preupravljanja, zahvaljujući xDrive tehnologiji, i do 100 % snage, tj. obrtnog momenta se isporučuje na prednju ili zadnju osovinu.

Ukratko, sa mogućnostima BMW xDrive pogona tokom četvorodnevnog događaja na Kopaoniku upoznalo se približno 150 vozača koji već imaju vozila ove marke, kao i onih koji nameravaju da ih nabave. Na taj način stečena su neka nova znanja ili pak obnovljena ona zaboravljena, ali u svakom slučaju zadovljstvo u vožnji je kombinovano sa dragocenim "zimskim iskustvima" poznatim kao BMW xDrive Experience.

Pratite nas:www.topspeed.rsTWITTER: http://twitter.com/topspeedmagazinFACEBOOK: http://facebook.com/topspeedmagazineINSTAGRAM: http://instagram.com/topspeedmagazineYOUTUBE: http://youtube.com/topspeedtvedition

TopSpeed Team