VREME PROŠLO: Auto Moto d’Epoca Padova 2019

Svake godine, oktobar je u kalendarima ljubitelja klasičnih vozila rezervisan za Auto Moto d'Epoca u Padovi

Tradicija duga preko 30 godina i ove, 2019. je predstavljala jedan od vrhunaca oldtajmer sezone. Naša ekipa je već godinama prisutna na manifestaciji „Auto Moto d'Epoca”, a možemo posvedočiti da je ovo definitivno najbolji događaj ovog tipa koji je iz godine u godinu sve veći i posećeniji.

Ove godine, prema zvaničnim podacima, kroz kapije Sajma u Padovi je prošlo preko 130.000 posetilaca koji su imali prilike da vide preko 5.000 klasičnih automobila izloženih u 14 sajamskih hala. Naravno, na ovom sajmu nisu samo vozila atrakcija, jer skoro dve velike hale su bile posvećene samo rezervnim delovima, literaturi, maketama, garderobi i sličnim pratećim izložbama.

Većina izlagača na “Auto Moto d Epoca” su dileri klasičnih vozila mada značajno mesto zauzimaju klubovi, organizacije kao i štandovi velikih kompanija koje su dobro zastupljene u svetu oldtajmera. Ove godine je u okviru sajma bila i aukcija automobila gde je oboren prošlogodišnji rekord....

Naime, Alfa Romeo 6C 2500 Pininfarina Cabriolet je prodata za preko 600.000 evra i time postavila zadatak aukcijskim kućama za sledeću godinu. Stoga, najbolje je da vam dočaramo delić atmosfere kroz neke od najinteresantnijih automobila...

Aston Martin DB 4 GT Zagato
Predstavljen ranih ’60-ih, GT Zagato je predstavljao polu-trkačku verziju regularnog DB 4 kupea koji je napravljen u samo 36 primeraka. Zbog izuzetne popularnosti, Aston i Zagato su odlučili da naprave još jednu seriju ovih automobila tako da je danas moguće kupiti potpuno nov DB 4 GT Zagato i ovo je jedan od tih „Continuation“ modela.

Ferrari F40
Ni jedan sajam klasičnih automobila u Italiji se ne može zamisliti bez Ferrarija. Na sreću svih ljubitelja ove čuvene marke u Padovi su bili izloženi brojni Ferrariji, a ovaj predivni F40 se nalazio na štandu italijanske asocijacije ljubitelja oldtajmera – ASI.

Fiat 1400 Cabrio
Da li ste zainteresovani da sami restaurirate retke Fiate iz ranih 50tih? Ako je odgovor da, u Padovi će te naći veliki izbor automobila u različitim stanjima za restauraciju, kao i sve potrebne delove

Alfa Romeo Giulia SS
Alfa Romeo je jedan od brendova bez kojih se Auto Moto d Epoca ne može zamisliti ali bez obzira na veliki izbor modela, 1959 do 1966 Giulia SS (Sprint Speciale) je model koji oduzima dah sa svojom pojavom, filingranskim detaljima i vanvremenskom lepotom.

Seat Ibiza
Prilično neočekivano, Seat je imao officijelni nastup gde je izložio većinom nove Cupra modele ali i perfektan, muzejski primerak prve generacije Seat Ibize. Možda vam Ibiza ne deluje kao klasičan auto ali se samo treba podsetiti da je prva predstavljena pre čak 35 godina, daleke 1984 god.

Porsche 917
Jedna od kompanija čiji je štand highlight svakog sajma u Padovi je Porsche. Naime, ovde se mogu videti perfeknti primerci nekih od najslavnijih modela ove fabrike kao što je čuveni Porsche 917 koji je pobedio na 24 časa Le Mana 1970 i 1971 godine.

Hala 1
Da li vam treba komplet hrom lajsni za Jaguar E-Type, felne za Bugatti ili nikad ugradjen motor za Ferrari F40? Ako je odgovor da, na pravom ste mestu u Hali 1.

Alfa Romeo GTV6 Rally
Iako su se Alfe većinom dokazivale na pistama širom sveta, mali broj specijalno pripremljenih modela se oprobao i u WRC šampionatu krajem 70tih. Ovo je jedna od tih veoma retkih verzija

Ferrari 250 GT Pininfarina
Iako su Ferrari 250 GTO ili California Spider mnogo poznatiji i skuplji, moramo priznati da je 250 GT Pininfarina coupe iz ranih 60tih naš izbor. Elegantan i luksuzan a opet dovoljno brz, ovaj primerak je koštao oko milion eura.

Porsche 911 S
Ako ste se ikad pitali kako izgleda perfektan Porsche 911 S, odgovor se krije na Porsheovom štandu u obliku modela iz 1970 godine.

Range Rover
Sećate li se Camel Trophy, legendarnog relija izdžljivosti kroz bespuća Južne Amerike? Jedan od prekaljenih Range Rovera je bio izložen u Padovi kao podsećanje da su SUV vozila nekad zaista mogla da idu kroz blato.

ekskluzivno za TopSpeed,
Vukašin Herbez