UJEDINJENI TRADICIJOM: 11. Balkanska Minijada

Tradicionalna Balkanska Minijada, u organizaciji MINI Kluba Srbije, bila je prava proslava jubilarnog 60. rođendana britanske ikone i jedanaesti put za redom je okupila najveće obožavaoce ove marke, ne samo iz naše, već i iz drugih zemalja u regionu

Sve je bilo, nekako, u znaku jubileja, jer ovo je godina u kojoj se proslavlja šest decenija postojanja fenomena zvanog "MINI". S tim u vezi, na startu u Beogradu, tačnije na benzinskoj stanici “Ada” kompanije Pertol Srbija, koja je i jedan od sponzora ovog događaja, okupilo se tačno 60 MINI vozila.

I to ne samo iz naše zemlje već je tu bilo i predstavnika MINI udruženja iz Grčke, Bugarske, Italije, Hrvatske i Slovenije. Inače, cela dvodnevna manifestacija odvijala se pod pokroviteljstvom kompanije Delta Motors, zvaničnog uvoznika i distributera MINI vozila, pokrovitelja, ali i velikog prijatelja prošlih i budućih "Minijada"...

I tako je kolona krenula Ibarskom magistralom, preko Valjeva i Debelog brda, ka Mokroj gori i Drvengradu. Krivudavi putevi na Tari bili su idealni za jedinstveni MINI osećaj u vožnji, odnosno doživljaj ovog simpatičnog malog automobila, koji je još 1959. osmislio Alec Issigonis.

Međutim, od tada pa do danas MINI se menjao, baš kao što od 2000. godine ima novog vlasnika, a to je BMW. I ovo je bila odlična prilika da se susretnu neki do starih sa novim modelima, a njihovi vlasnici da razmenu iskustva.

Tako je sam put do Mećavnika protekao brzo i du dobrom druženju, bez obzira na "starosne barijere" između četvorotočkaša. Ovde je svaki MINI dobrodošao, bez obzira na starost i pređeni broj kilometara.

Narednog dana učesnici su uživali u vožnji do Višegrada, krstarenjem Drinom, naravno uz obilazak čuvenog Starog mosta, i družili se uz ručak u Andrićgradu.

Po povratku u Drvengrad, odabranim učesnicima su uručena specijalna priznanja i nagrade, nakon čega je usledila i prava proslava uz muziku iz svih zemalja učesnica. Minijada je još jednom podsetila na snagu i povezanost "MINI porodice" na Balkanu.

TopSpeed Team