TEHNIKA Telemetrija: Džepni inženjeri

Pravo iz Formule 1 i u putničke automobile je stigla telemetrija – bežični brzi prenos podataka koje beleže senzori. Na stazi smo testirali pet različitih, i to one koje nude BMW, Lamborghini, Mercedes-AMG, Porsche i Pirelli, a njihovu preciznost smo uporedili sa profesionalnom opremom za merenje podataka

Daljinsko prikupljanje podataka iz vozila tokom vožnje stiglo je u Formulu 1 osamdesetih godina prošlog veka i napravilo revoluciju u svetu trkanja. Zahvaljujući telemetriji, tačnije senzorima koji beleže svaku promenu u sistemima vozila, ali i ubrzanje, brzinu i kočenje, kao i brzom prenosu podataka, sve informacije o vozilu postale su dostupne praktično u realnom vremenu.

Na raspolaganju su hiljade informacija za poboljšavanje performansi vozila, a što je još važnije – ta tehnologija više nije rezervisana samo za Formulu 1. Danas je sve to dostupno i na pametnom telefonu u pojednostavljenom obliku.

Testirali smo na stazi sisteme koje nude BMW, Lamborghini, Mercedes-AMG, Porsche i Pirelli. Svi oni imaju jednu svrhu: da prikupe podatke uključujući i video materijal u nekim slučajevima, iz sesija krugova na stazi.

Kako se svaki od pet gore navedenih sistema pokazao, koje su im specifikacije i cene, te kakvi su u poređenju sa profesionalnom opremom za merenje podataka, možete pročitati u aktuelnom broju TopSpeed magazina.

TopSpeed Team