SVE JE U KAPSULI: Goodyear reCharge Concept

Iako ovogodišnji Salon automobila u Ženevi nije održan, Goodyear nastavio da "oblikuje budućnost", te je za EV vozila osmislio novi koncept pneumatik reCharge, koji se bolje prilagođava individualnim potrebama i situacijama, te pojednostavljuje zamenu usled istrošenosti ili oštećenja

Kao i prethodnih godina Goodyear je za Salon automobila u Ženevi pripremio svoje viđenje budućnosti individualne mobilnosti u vidu novih koncept pneumatika. Iako ova manifestacija nije održana, novi koncept reCharge je prikazan sa jednakom željom da Goodyear da svoj doprinos u razvoju tehnologije za gume budućnosti koje bi mogle da se nađu na vozilima čiji je pokretač isključivo električna energija. Ovaj inovativni koncept počiva na tri osnovna postulata, a to su: personalizacija, održivost i bezbrižnost.

U osnovi reCharge koncepta je jednokratna biorazgradiva ispuna gazećeg sloja pneumatika koja se može dopunjavati posebnim kapsulama u zavisnosti od potreba i okolnosti. To proces zamene guma čini znatno jednostavnijim budući da se radi o tečnoj smeši koja omogućava brzu regeneraciju, ali i transformaciju gume. Naime, gazeći sloj se može bolje prilagoditi trenutnim vremenskim uslovima, stanju na putu ili načinu putovanja, baš kao i indivudualnim željama korisnika.

To find out more about how Goodyear is shaping the future of electric mobility visit our website: https://www.goodyear.eu/en_gb/consumer/why-goodyear/geneva-march-2020.html

Sama smeša, odnosno ispuna u kapsuli je biološkog porekla i predstavlja masu koja je ojačana posebnim vlaknima, nalik onim nitima iz paukove mreže... A to je jedna od najizdržljivijih struktura u prirodi i uz sve to je i 100% biorazgradiva.

Pored toga što radikalno pojednostavljuje proces zamene guma, ovaj sistem sa kapsulama i varijabilnom gazećom površinom prati i posebna konstrukcija. Noseća struktura je veoma uska i lagana, ali robusna i jednostavna, kako ne bi bilo potrebe za održavanjem pritiska u njoj.

Goodyear reCharge je koncept gume budućnosti koji u potpunosti podržava nastojanja ovog renomiranog proizvođača da preciznije odredi, ali i isprati pravac razvoja automobilske industrije. Kao i mnogi prethodni koncepti i ideje, neizvesno je da li će ovo biti prihvaćeno, ali svakako predstavlja dobar pokušaj da se "oblikuje budućnost".

Pogotovo, ako nudi mogućnost detaljne personalizacije kroz, recimo, smeše koje su prilagođene sezoni, letnja ili zimska, odnosno određenoj lokaciji, kao i tipu vozača. I sve to smešteno je u jednu kapsulu, koja se po potrebi koristi!

Zoran Živkov/TopSpeed