SEAT SUV EXPERT TOUR: Sa SEAT-om kroz Srem

20/05/2019. TopSpeed Team

Kompanija Porsche SCG, odnosno SEAT Srbija, organizovala je poseban događaj za predstavnike medija pod nazivom SEAT SUV Expert Tour

Radi se o test vožnji krosovera iz ponude španskog proizvođača. Na raspolaganju su najnoviji i najveći model Tarraco, koji je premijeru imao na Salonu automobilia u Beogradu, potom Ateca i to ona iz ponude SEAT-a, ali i posebna, izrazito sportka, verzija submarke CUPRA, te najmanji SUV u gami, Arona. Tu je bio još jedan SEAT, samo na dva točka - trotinet koji pokreće elektična energija!

Ceo događaj osmišljen je kao vožnja kroz Srem i po obroncima Fruške gore, gde su u realnim uslovima novinari iz specijalizovanih medija bili u prilici da se upoznaju sa mogućnostima i performansama SUV modela SEAT-a. Zato su u koloni bile različite verzije modela Arona, Ateca i Tarraco.

Ruta je bila prilično jednostavno osmišljena, vođena načelom da se od Beograda do Male Remete i vinarije “Deurić”, gde je održana prezentacija, prođe putevima kojima se obično ne bi išlo... Stoga je nakon kratkog okrepljenja, uobičajenog brifinga i podele ključeva, po sistemu izvlačenja, kolona SEAT-a napustila centar Porsche Ada i uputila se auto-putem u pravcu Šida, sve do mesta Krnješevci.

Tu je vožnja nastavljena lokalinm puevima u pravcu Vojke, Stare Pazove, Putinaca i Žarkovca. Potom je na jezeru u bilizini sela Dobrodol napravljena kratka pauza radi zemene vozača, snimanja i fotografisanja, te je nastavljeno u pravcu Šatrinaca i Krušedolskog Prnjavora, sve do sela u podnožju Fruške gore, Grgeteg.

Tu se nalazi i istoimeni pravoslavni manarstir, jedan od ukupno 16 koji su smešteni na prostoru od 50 km dužine i 10 širine. Nekada ih je bilo i 35, nastalih u periodu od 15. do 18. veka, ali spletom istorijskih okolnosti, sada ih ima samo ovoliko, a nalaze se pod zaštitom UNESCO-a.

Prema narodnom predanju, manastir Grgeteg je osnovao despot Zmaj Ognjeni Vuk 1471. goidne, a prvi relevantni podaci o ovoj građevini zabeleženi su 1547. u turskim zapisima. Burna istorijska dešavanja ga nisu zaobišla, tako da su i crkva Svetog Nikole i konak više puta paljeni i uništavani pa obnavljani. Zanimljivo je da ovde postoje dva ikonostasa, prvi koji je 1774. oslikao Jakov Orvelin, a drugi iz 1902. na kojem je radio Uroš Predić.

Nakon ove pauze, kolona vozila SEAT-a nastavlja južnom stranom Fruške gore u pravcu mesta Neradin, pa potom ka Irigu i Vrdniku. Odatle sledi uspon ka Zmajevcu, pa potom vožnja samim “grebenom” ove druge po visini vojvođanske planine, sve do Crvenog čota, odakle SUV-ovi španskog proizvođača kreću ka Maloj Remeti i Vinariji “Deurić”.

Tu je usledio još jedan osvrt od strane direktora marke SEAT za Srbiju, Dragana Prljinčevićea, na najnoviji i najveći SUV u ponudi španskog proizvođača, Tarraco, ali i predstavljanje modela na dva točka. U pitanju je trotinet SEAT-a koji pokreće električna energija. Ima autonomiju od 25 km sa standardnom baterijom i lako se sklapa i odlaže u prtljažnik. Cena mu je 75.000 dinara.

Nakon prezentacije i druženja u prijatnom ambijentu, te kraćih test vožnji, usledio je povratak za Beograd. Najkraćom i najbržom rutom, preko Rume i auto-putem, sve do centra Porsche Ada odake je ovaj jednodnevni fruškogorski SEAT SUV Expert Tour i počeo. A umesto zaključka, samo da napomenemo da jedva čekamo naredni!

TopSpeed Team