RADIKALNE MERE: Velika Britanija od 2035. zabranjuje prodaju svih neelektričnih automobila!

Iz Velike Britanije, svega par dana nakon finalizacija Brexita, stiže vest pomalo radikalne sadržine u kojoj se navodi da će 2035. godine biti zabranjena prodaja svih neelektričnih automobila

Aktuelni trend elektrifikacije vozila, koji je svojevremeno započet hibridima, a nastavio se čisto električnim automobilima, sa sobom je doneo i ozbiljne polemike o opravdanosti dalje upotrebe klasičnih SUS motora, u kojima, očekivano, prednjače najrazvijenije države Evrope, naročito one u kojima su prilično snažne „zelene“ partije.

Svega par dana nakon što je finalizovan Brexit, odnosno konačni izlazak Velike Britanije iz Evropske unije, sa Ostrva stiže vest da će već od 2035. godine, umesto 2040. kako je ranije bilo najavljivano, biti zabranjena prodaja svih automobila na benzinski, dizel, pa čak i hibridni pogon!

Ovako radikalna odluka čini se više nego ambicioznom, budući da je čak i prethodni rok od 2040. bio poprilično nerealan, naročito imajući u vidu da Velika Britanija nije niti lider na polju proizvodnje i prodaje električnih vozila, niti je životni standard na nivou nekih evropskih zemalja koje prednjače u prodaji elektro vozila.

Šta više, posebno iznenađuje činjenica da je u zabranu ipak uključena i grupa hibridnih vozila, uključujući i plug-in hibride (PHEV), koji mogu da koriste i režim isključivo električnog pogona, sa autonomijom od oko 50-100 kilometara, što je naročito pogodno u urbanim sredinama.

Kako je saošteno, u prodaji će se zadržati vozila sa pogonom na gorive ćelije, odnosno vodonik, kao što su aktuelni Toyota Mirai, Hyundai Nexo i Honda Clarity FCV, ali se pomenuti modeli u Evropi trenutno i ne nude, a jedino veće tržište za takav tip vozila, trenutno, jesu Sjedinjene Američke Države, i to pre svega, Kalifornija.

Na samom kraju, još neverovatnije zvuči informacija da će, ukoliko to uslovi dozvole, ovaj rok biti pomeren čak i ranije od predviđenog, dakle i pre 2035. godine. Da li je automobilima na klasični pogon zaista „odzvonilo“ ili je ovo samo još jedna jeftina politička igra vladajuće britanske „garniture“!?

Đorđe Pavićević/TopSpeed