PRVI OTKRIVAMO: Preokret za britanskog mačka!

Bez obzira na svoje plemenito poreklo, britanska kompanija svakih deset godina ima nove izazove u kojima iznova mora da se afirmiše. Budući koraci se ogledaju u odlučnijoj sinergiji sa Land Roverom, ali i jednom novom hibridnom automobilu

Tokom novinarske posete novom tehničko-stilskom centru Jaguara u Gajdonu, primetili smo da maketari rade na jednom fenomenalnom sportskom automobilu, vrlo niskom, ogromnih točkova, sa kratkim prepustima.

Prepoznali smo i dva zadnja „peraja“ koja se ističu u želji da podsete na nasleđe legendarnog modela D-Type iz '50-ih godina prošlog veka. Bilo nam je čudno zašto to nije bilo sakriveno od nas – umesto platnom, kreacija je bila prekrivena jednom malo verodostojnom pričom.

Rekli su nam da je to vežba stila, jedan od mnogih izleta fantazije koje dizajnerski centri izvode kako bi se obučavali da zamišljaju buduć nost. To je prelepa bajka, u koju bismo poverovali da nismo u uglu primetili i prisustvo serije uzoraka limova i boja.

Bile su to jasne naznake da ovo nije samo tek tako neki „domaći zadatak“, već primer ozbiljnog planiranja – možda čak i projekta namenjenog serijskoj proizvodnji. Potvrda ozbiljnosti Jaguarovih planova usledila je kada je potom podnet dizajn tog modela patentnom zavodu.

Rekonstrukcija koju ovde vidite objedinjuje pomenute šematske skice, ono čega se sećamo s lica mesta i detalje koje smo potom saznali od insajdera. A detaljnije informacije o budućem Jaguarovom supersportskom automobilu, potražite u aktuelnom broju TopSpeed magazina.

TopSpeed Team