PRAVO JE VREME: Zamenite zimske pneumatike letnjim

Pređite sa zimskih na letnje pneumatike što pre možete, jer tako ćete biti bezbedniji...

Iako je proleće stiglo i od 1. aprila bi trebali da zamenimo zimske pneumatike letnjim, zbog poteškoća prouzrokovanih COVID-19, u predstojećem periodu za očekivati je da to mnogi neće uraditi. Međutim, važno je napomenuti da zimski pneumatici nisu namenjeni vožnji po toplom vremenu i da su stoga manje bezbedni od letnjih.

Stručnjaci iz Nokian Tyres savetuju kako izbegnete izazove usled kasnog prelaska sa zimskih na letnje pneumatike. Najvažniji i najjednostavniji savet je da izvršite zamenu što pre!

Vožnja automobila sa zimskim pneumaticima tokom proleća i leta podrazumeva nekoliko vrsta rizika. Najveći predstavlja duži zaustavni put prilikom kočenja čak i za 20%, potom manja stabilnost i upravljivost, odnosno preciznost. Razlog za to je što se zimski pneumatici se prave od mekše smese kako bi mogli pravilno da funkcionišu na niskim temperaturama, pogotovo onim ispod 0.

U ovakvim, topiljim uslovima, kada dnevne temperature prelaze 20 oC zimski pneumatici se brže habaju, a time se i povećava rizik od akvaplaninga prilikom prolećnih pljuskova. Još je veća greška što neki vozači misle da ako mogu da voze na zimskim pneumaticima u ovom prelaznom periodu, onda mogu da ih koriste i tokom cele letnje sezone. To može biti veoma opasno.

Ako zamena pneumatika u trenutnoj situaciji nije moguća i ako morate da koristite vozilo, pokušajte da putovanje organizujete tako da maksimalno umanjite rizik. Vozite na kraće distance i imajte na umu to da se možete susresti sa drugim vozačima koji, takođe, imaju neodgovarajuće pneumatike.

Zbog toga treba da povećate rastojanje, čak i dvostruko. Budute pažljivi u krivinama. Nemojte preduzimati nepotrebne rizike, ne isplati se. Imajte na umu to da se radi samo o privremenom rešenju i potrudite se da zakažete zamenu pneumatika što je pre moguće.

TopSpeed Team