POSLEDICE KRIZE: Ostajemo i bez Salon automobila u Ženevi!?

Prema poslednjim informacijama koje stižu iz Švajcarske, Salon automobila u Ženevi, kao prva velika evropska auto-manifestacija u sezoni, neće se održati ni 2021. godine!

Nakon odluke krajem februara ove godine da se otkaže Salon automobila u Ženevi, zbog pandemije koronavirusa, izazvala je brojne ekonomske posledice, kako po proizvođače automobila, koji su praktično već svi rasporedili svoje eksponate, tako i po samu manifestaciju (GIMS – Geneva International Motor Show).

Veliki finansijski gubici, procenjeni na oko 11 miliona švajcarskih franaka, primorali su organizatore da zatraže pomoć od ženevskog kantona, koja je na kraju i odobrena u vidu kredita od 16,8 miliona franaka. Međutim, uslovi pod kojima bi ta pomoć bila “isporučena” pokazali su se nepovoljnim po GIMS.

Zbog toga je odlučeno da se Salon automobila u Ženevi (GIMS), kao prva velika evropska automobilska manifestacija u godini, proda kompaniji Palexpo SA, koja je u polu-privatnom vlasništvu (jedan deo vlasništva pripada ženevskom kantonu), a koja je inače vlasnik sajamskih objekata gde se GIMS održava.

To znači da naredne godine nećemo biti u prilici da gledamo premijere sa Salona automobila u Ženevi, uz najavu da je moguće normalno uspostavljanje funkcionisanja manifestacije tek od 2022. godine, kada bi i globalna zdravstvena, ali i ekonomska situacija, trebala da bude bolja.

Đorđe Pavićević/TopSpeed