PORSCHE ROAD TOUR SERBIA 2019: Društvo na okupu

Porsche Centar Beograd u saradnji sa principalom iz Štutgarta, u prvoj nedelji septembra organizovao je ekskluzivni test kompletne game vozila renomiranog nemačkog proizvođača pod nazivom Porsche Road Tour Serbia 2019

Jedna od najprestižnijih automobilskih marki, čije je postojanje prožeto neraskidivim vezama sa automobilskim sportom i visokim performansama i ove godine, kao ni prethodnih nije zaboravila ljubitelje Porschea u našoj zemlji.

Tim povodom, organizovan je trodnevni događaj po nazivom Porsche Road Tour Serbia 2019 i to na stazi Centra NAVAK pored Subotišta. U organizaciji kompanije Porsche SCG, odnosno Porsche Centar Beograd, a uz zvaničnu podršku Porsche AG iz Štutgarta, dva dana su bila odvojena za kupce i poslovne partnere, kao i fanove ove marke, a jedan za predstavnike medija, kako bi se detaljno upoznali sa najaktuelnijim modelima.

Za ovu priliku organizator je pripremio dvadesetak automobila iz Porsche game, koji su bili na raspolaganju učesnicima tokom celog dana. Međutim, kao i na svim ovakvim događajima u svetu, pored uobičajenog brifinga i upoznavanja sa automobilima, te stazom i pravilima vožnje na njoj, prisutni su podeljeni u četiri grupe i to iz jednostavnog razloga - kako bi svi bili u prilici da isprobaju sve modele.

A program se sastojao, praktično, iz četiri segmenta... Prvi je obuhvatao vožnju na stazi sa najnovijim modelom Porsche 911 Carrera 4S (992), kao i 718 Cayman i 718 Boxster, s tim što je grupa bila predvođena iskusnim instruktorom. Tu su na licu mesta mogli da se upoznaju sa nekim osnovnim pravilima vožnje na stazi, idealnim putanjama, prolacima kroz krivine i pravilnom uptrebom komandi gasa i kočnice, te raznim vozačkim tehnikama.

Istovremeno, na drugom delu staze Nacionalne vozačke akademije, organizovan je i drugi segment programa, odnosno tzv. „slalom“. Tu su učesnici sa automobilom 718 Cayman GTS imali zadatak sa u što kraćem vremenu, koje je bilo mereno svima, prođu stazu između čunjeva, ali i pokažu preciznost. A upravo je preciznost ovde bila ključni faktor.

Treći segment ili deo priče sa Porsche Road Tour Serbia 2019 odnosio se na vožnju na off-road. Namera je bila da se u praksi demonstriraju mogućnosti modela Porsche Cayenne, te da i SUV-ovi ove marke mogu bez bojazni da siđu sa asfalta i savladaju različite vrste prepreka, od penjanja i spuštanja po strmini, vožnje preko pregiba i tzv. „tvistera“, kroz vodenu prepreku, pesak i različite vrste podloga.

Četvrti segment programa obuhvatao je opuštenu panoramsku vožnju u redovnom saobraćaju, naravno u okolini Centra NAVAK. U tu svrhu tu su bili modeli 911 Carrera 4S (992) Cabriolet, 718 Cayman GTS, kao i najsnažnija verzija Panamere u Sport Turismo verziji od čak 680 ks, ali i jedna prava ekskluziva... Naime, organizator se pobrinuo da na Porsche Road Tour Serbia 2019 stigne i Cayenne Coupe, najnoviji SUV u gami sa čije prezentacije smo se upravo vratili.

I tako, u krug... Grupe su se smenjivale po segmentima, a učesnici u vozilima. A onda, na kraju dana prepunog događanja svi učesnici dobili su sertifikate, a najuspešniji u slalomu i posebnu nagradu.

Kompletan događaj nadgledali su fabrički instruktori Porschea, a učestvovali su i naši licencirani istruktori, Andrej Kulundžić i Mladen Alvirović, koji inače na ovoj stazi vode program obuke pod nazivom PorscheExperience.rs

Sve u svemu, bila je ovo odlična prilika da se svi oni koji su vlasnici automobila marke Porsche, ali i oni koji to nameravaju da postanu, te predstavnici medija detaljno upoznaju sa kompletnom gamom renomiranog nemačkog proizvođača, kao i preformansama i mogućnostima vozila. I sve to na bezbedan i siguran način, uz konstantan nadzor iskusnih instruktora.

TopSpeed Team