Pirova pobeda!

11/06/2019. Zoran Živkov/TopSpeed

Za šišanje trave, Englezi bi trebali da imaju malo više razumevanja... No, po tradiciji, kada im nešto ne ide u prilog, "prave se Englezi"

Upravo u to su se na VN Kanade uverili Sebastian Vettel i Ferrari. Bili su pred pobedom, kojom bi prekinuli niz Lewisa Hamitona i Mercedesa, ali vozačka greška iz 48. kruga je sve poremetila. Nemac je za trenutak izgubio kontrolu nad bolidom, izleteo na travu, a potom se vratio ispred svog rivala koji ga je, inače, pratio na maloj udaljenosti celu trku. Sa druge strane, Britanac je dobro „odglumio” pokušaj preticanja, mada je bilo očigledno da između crvenog bolida i zida nema mesta, te da je sudar izvestan.

Sve u svemu, zbog “nebezbednog” povratka na stazu, prema čl. 38.1 FIA Sportskog pravilnika F1, Vettel je kažnjen sa dodavanjem 5 sekundi na ukupno vreme, što je bilo dovoljno da Hamilton ostvari pobedu. Sudije nisu imale “sluha” za objašnjenje da je bolid Ferrari bio van kontrole i da četvorostuki šampion nije ima gde da ide osim tom putanjom, što je prilično izvesno.

Mediji sa Ostrva su, gotovo svi, odmah orkestrirano skočili uz svog sunarodnika, što i ne čudi. I on sam je vidno neprijatno “balansirao” i birao reči, svestan poklona koji je dobio. Tome u prilog govori i činjenica da je odmah rekao da nije on taj koji je takvu odluku doneo, a potom se i prisetio momenta kada je 2008. na VN Belgije na sličan način ostao bez pobede.

Međutim, svi kao da zaboravljaju prošlogodišnju VN Nemačke, kada se za mnogo teži prekršaj - prelazak preko dve “pune” linije i trave između staze i boksa, a iza markera za ulazak u isti, i sve to dok je na stazi bio Safety Car, sada petostruki šampion izvukao samo sa opomenom!?

A opet, Hamilton je odličan, tj. fenomenalan vozač... Trenutno najbolji u F1 i izvesno neko ko bi mogao da potuče sve rekorde, te postane najbolji svih vremena, tako mu ovakva “pomoć” i Pirova pobeda, zaista, nije potrebna! Malo je situacija u kojima on ne drži stvari pod kontrolom, bilo da se radi o događajima na stazi ili izvan nje. Za to vreme, Vettel na sve što mu se dešava reaguje previše emotivno i često ima neke primedbe. Nekada opravdane, nekada ne! Samo je problem što nije tako dobar taktičar i strateg kao njegov najveći rival!

Na kraju, očigledno da neki vozači uživaju izvesne “popuste” kod FIA-e, tj. kod određenih sudija. I sasvim je izvesno da je nakon iznenadne smrti stalnog direktora trka F1, Charlie Whitinga u martu ove godine, ostala “praznina”. Novi čovek na toj funkciji je Michael Masi, koji kao da još uvek nije potpuno ovladao situacijom.

A kakav će epilog ovoga slučaja biti, to ćemo tek videti! Ferrari je podneo žalbu, a do tada, Vettel je “moralni pobednik”. Međutim, problem je samo što se to u borbi za šampionske titule ne računa, a pobeda, pa makra bila i ona Pirova, u ovom slučaju sa “previsokom moralnom cenom”, ipak, mnogo vredi!

Zoran Živkov/TopSpeed