NOVINA U PROIZVODNJI PNEUMATIKA: Da li ste čuli za COKOON Dip tehnologiju?

COKOON je ime za potpuno novu i revolucionarnu tehnologiju proizvodnje guma tehnikom lepljenja koja je ekološki prihvatljiva, ali i poželjna. Od 2019. godine čak 250.000 guma za putničke automobile nalazi se u procesu proizvodnje ovom jedinstvenom tehnologijom

Tehnološka kompanija i proizvođač pneumatika iz premium kategorije, kompanija Continental, kao i kompanija Kordsa, globalni igrač u industriji pneumatika i konstrukcija kao i kompozitnih tehnologija, zajedno rade na ovoj novoj eko-tehnologiji od 2017. godine.

Pneumatici visokog kvaliteta moraju da ispunjavaju mnoge zahteve: performanse, izdržljivost, sigurnost i održivost. Zbog toga, tekstilni slojevi zahtevaju snažno, ali ekološko lepljenje gume. Ova nova tehnologija omogućava aktiviranje vezivanja tekstilnih vlakna sa gumenim jedinjenima bez upotrebe rezorcinola i formaldehida u tekstilnoj smesi.

Pre COKOON-a, hemikalije rezorcinola i formaldehida bili su nezamenljivi u vezivanju tekstilnih vlakana za ojačavanje sa okolnom gumenom matricom. Zamena rezorcinola i formaldehida ekološki prihvatljivijim alternativama je korisna, ne samo za održivi lanac snabdevanja, već i za proizvođače sajli za gume.

Važno je napomenuti da zaposleni u pogonima za gume i krajnji potrošači nisu izloženi ovim supstancama jer se one hemijski promenje postupkom vulkanizacije. Pomoću COKOON Dip tehnologije, lepljenje tekstila na gumu sada je moguće bez ove dve supstance, a tehnologija ne zahteva nikakve promene u tehnološkoj opremi.

Od prve najave COKOON-a kao otvorene inovacije u martu 2019. godine, ova tehnologija privukla je veliku pažnju unutar industrije. Više od 40 kompanija, među kojima su proizvođači pneumatika, konverteri i dobavljači tekstila, izrazilo je interesovanje za testiranje materijala i mogućnosti da se pridruže fondu licenciranja.

TopSpeed Team