NOVI TRENDOVI: Kamperi popularniji nego ikada!

Pandemija COVID-19 potpuno je izmenila ustaljene turističke navike, i dok mnogi pokušavaju da spasu letnju sezonu, ima i onih kojima novi uslovi putovanja idu na ruku

Proizvođači kampera i tzv. vozila za rekreaciju (RV) beleže veliki rast u proizvodnji i prodaji. Samo u Nemačkoj, Federalna uprava za motorni saobraćaj prijavila je u maju 10.500 novih registracija - što je porast za 29 odsto u poređenju sa istim mesecom prethodne godine.

Istovremeno raste i broj ljudi koji pretvaraju kombi ili minibus u svoj prilagođeni RV. Moglo bi se reći da vozila za rekreaciju postaju novi mobilni način života. S obzirom na vrlo izražene razlike između upravljanja vozilom za rekreaciju i tipičnog putničkog automobila i budući da oblik i opterećenje RV takođe utiču na dinamičku stabilnost, izbor pravih guma je posebno važan.

Iako se mnogi popularniji modeli kampera u osnovi mogu voziti na automobilskim gumama, proizvođači guma ne savetuju to. Gume za specijalne namene nude stvarne prednosti za vozila poput Volkswagen T4 ili T5 ili Mercedes-Benz Vito ili V-klase - posebno kada su u punom opterećenju. Uz veće sigurnosne rezerve, prednosti uključuju superiornu stabilnost u krivini i niži stepen habanja.

Čvršći dizajn ovih guma takođe omogućava bolje kočenje, odnosno prelazak iz mobilnog u statično stanje. Činjenica je da na dužim putovanjima auto-putem sa potpuno opterećenim vozilom, konvencionalne gume za automobile pokazuju značajno povećanje temperature. Zatim, kada se parkiraju na odredištu, kako se gume hlade, mogu biti podložne deformacijama.

Za tzv. full-size vozila za rekreaciju, kupci pneumatika treba da potraže simbol CP na bočnom zidu. Ova oznaka potvrđuje da je guma u ​​skladu sa standardom Camping Pneus koji je specijalno kreiran za razvoj RV guma.

Gume razvijene prema CP standardu uzimaju u obzir posebne zahteve koji proizilaze iz specifične distribucije težine vozila za rekreaciju. U poređenju sa klasičnim gumama iste veličine, one mogu podneti znatno veći pritisak na zadnjoj osovini i nude slične performanse pod opterećenjem i do 300 kg.

I kao dodatnu dodatnu opremu za specijalne kombije i RV gume, proizvođači pneumatika uvek savetuju upotrebu čvrstih metalnih ventila. Stručnjaci takođe preporučuju da “novajlije” za upravljačem kombija ili RV treba da prisustvuju posebnom treningu vozača za upravljanje ovim vozilima.

TopSpeed Team