NESTALI U PLAMENU: Izgorela vredna zbirka starovremenskih vozila

Top Mountain Crosspoint muzej motocikala na najvećoj nadmorskoj visini na svetu, ne prevoju Hochgurgl, u južnom Tirolu, nestao je u plamenu! Nepovratno je izgubljena kompletna postavka sa više od 320 klasičnih vozila na dva i četiri točka...

Ova godina nije počela dobro za ljubitelje starovremenskih vozila... Impresivni muzej Top Mountain Crosspoint na prevoju Hochgurgl u Alpima, između Austrije i Italije, u potpunosti je izgoreo krajem januara.

Budući da je drvo osnovni materijal od kojeg je zgrada bila napravljena, požar se lako i brzo proširio i za manje od dva sata, uprkos naporima preko 60 vatrogasaca, vatra je uništila praktično sve.

Tako je nestala vredna zbirka od preko 320 klasičnih motocikala sačinjena od nekih veoma retkih eksponata 120 svetskih proizvođača iz različitih istorijskih perioda, počev od 1894.

Iako se prostor od preko 2.600 m2 nalazio u podnožju planine Ectal, sa 2.175 metara iznad nivoa mora smatran je najvišim muzejom motocikala na svetu.

Istovremeno, ovo je bila najveća i verovatno najvrednija kolekcija starovremenskih motocikala od kako je izgoreo Britanski nacionalni muzej motocikala 2003. godine. Tom prilikom unišeno je 380 eksponata, ali neki od njih su uspešno restaurirani.

Top Mountain Crosspoint muzej motocikala posetili smo dva puta. Najpre, 2016. godine, nekako odmah po otvaranju, a potom i u decembru 2019. Ostale su uspomene i ove fotografije nekih od najzanimljivijih eksponata na točkovima.

Zoran Živkov/TopSpeed