NEPROLAZNA ELEGANCIJA: Posetili smo Concorso d'Eleganza Villa d'Este 2019

U svetu klasičnih ili starovremenskh vozila postoje različiti događaji, revije, reliji, skupovi i sajmovi, ali je malo toga što se može meriti sa Concorso d’Eleganza Villa d’Este, barem kada je Evropa u pitanju

Kao što sigurno znate, svet klasičnih automobila je jedno veoma šareno i interesantno mesto. Iako tehnički možda inferiorni, oldtajmeri su jedna od retkih automobilskih kreacija koja uvek može da nam oduzme dah i natera nas da ih posmatramo satima bez prestanka. Šarm prošlih vremena i zavodljive linije karoserija su, ipak, vanvremenska lepota koja uspešno odoleva svim novim trendovima.

Tokom godina, oldtajmerske manifestacije su se razdvojile u više pravaca. U svetu su popularni reliji ili revije, često se organizuju sajmovi, ali kao kruna svega se nalaze Concours d’Elegance događaji. Ove manifestacije nisu klasični skupovi nego skoro galerijske izložbe posebnih i istorijski najrelevantnijih automobile sa akcentom na njihovom značaju, retkosti i lepoti. S obzirom da organizacija ovakve vrste skupa zahteva pozamašnu tehničku istoriju i lokalno nasleđe, razumljivo je da na svetu postoji veoma malo pravih „konkursa elegancije“ i to samo u državama koje su tu istu istoriju automobilizma i stvarale.

Concorso d’Eleganza Villa d’Este je najprestižniji evropski događaj ove vrste koji se od 1929. godine održava u mestu Černobio, na obali jezera Komo, u severnoj Italiji. Tokom 90 godina svoje istorije, ova manifestacija je imala priliku da predstavi sve relevantne luksuzne i sportske marke, ugosti sve važne ljude iz automobilske industrije i definiše shvatanje automobilske lepote na najbolji način. Zbog svega toga, biti deo 90. godišnjice ovog čuvenog događaja je specijalna čast, a organizatori su se zaista potrudili da on bude nezaboravan.

Iako Vill d’Este nikad nije veliki skup u smislu broja vozila, svih 65 automobila koje su ove godine predstavljeni su izuzetno važni i retki, a organizatori su posetiocima ponudili i svojevrstan prozor u automobilsku budućnost kroz neke od najinteresantniji aktuelnih koncept automobila. Ipak, krenimo redom...

Bugatti Voiture Noire
Kao najskuplji automobil na svetu, Bugatti Voiture Noire se našao pred publikom fasciniranom njegovom cenom (12,5 miliona dolara), ali i bukvalno „svermirskom“ pojavom. Interesantno je da i pored astronomske količine para potrebne da biste postali vlasnik ovog čuda, Voiture Noire i dalje nije najskuplji automobil na ovogodisnjem Villa d Este.

BMW 507 Elvis Presley
BMW je već 20 godina sponzor ove manifestacije i ove godine predstavio je jedan od najčuvenijih svojih modela koji je pripadao Elvisu Prisliju dok je bio stacioniran u Nemačkoj. Beli 507 još uvek ima tablice koje je nosio krajem ‘50-ih.

BMW Garmish Concept
Ranih ‘70tih, BMW i Bertone su predstavili Garmish koncept automobil koji je veoma uticao na dizajn ove kompanije sledećih par decenija. Originalni automobil je, nažalost, uništen, ali su BMW Classic i Marchelo Gandinni uspeli da ga ponovo konstruišu uz pomoć moderne tehnologije i 3D printera.

Ferrari Modulo
Krajem ‘60-ih prošlog veka, Ferrari je predstavio Modulo, futuristički koncept na bazi trkačkog modela. Decenijama ovaj fantastični automobil je bio zaboravljen da bi se pre nekoliko godina resturirao i trijumfalno predstavio na ovogodišnjem Villa d Este skupu.

Ferrari 250 California Spider
Ferrari je napravio samo 55 California Spidera početkom 60-ih. Crni primerak koji smo imali prilike da vidimo je možda najpoznatiji od svih jer je pripadao Alanu Delonu koji ga je vozio u jeku najveće slave i koristio kao svakodnevni prevoz.

Peugeot E Concept
Jedan od zapaženijih novih automobila je bio Peugeot E Concept, moderna verzija čuvenog 504 Coupea koja je dobila električni pogon. Moramo priznati da ovaj kupe izgleda neverovatno uživo i da je jednoglasan stav svih posetilaca da Peugeot jednostavno mora da napravi nešto slično za serijsku proizvodnju.

Alfa Romeo 8C 2900 B
Pobednik ovogodišnjeg konkursa elegancije Villa d’Este je ova prelepa Alfa iz 1937. Stručni žiri je izabrao ovaj automobil i bez obzira što je možda prednost domaćeg terena igrala određenu ulogu, perfektni crni kupe je zaista ostavljao posetioce bez daha.

Gyro X
Možda najčudniji automobil ove godine je bio Gyro X, prototip iz ‘60-ih koji ima samo dva točka, ali perfektno stabilan zahvaljujući žiroskopu koji održava ravnotežu. Međutim, tu nije kraj, Gyro X ima i turbinski motor i zvuči kao mlazni avion.

Lamborghini Marzal
Marzal je čuveni Bertoneov koncept iz 1968. napravljen na bazi Miure. Ipak, ove godine najviše pažnje je privukla njegova vlasnica, obučena u srebrnu kožnu garderobu koja se slaže sa originalnim enterijerom.

RM Sotheby Aukcija
U okviru Villa dEste dogadjaja se uvek održava i aukcija sa jednako impozantnim automobilima ponuđenim na prodaju. Ove godine su pored najekskluzivnijih klasičnih modela, dobrostojeći kupci mogli da nađu i perfektno očuvane drvene glisere marke Riva, koji su zaštitni znak mondenskog života na jezeru Komo.

ekskluzivno za TopSpeed,
Vukašin Herbez